Wszyscy doskonale wiemy zarówno jak wygląda i jak smakuje ser biały, żółty i ich odmiany. Ale nie każdy już wie jak ser powstaje albo raczej jak go zrobić w domowych warunkach. Chociaż zapewne pamiętamy jak nasze mamy czy babcie same robiły sery. Obecnie z różnych powodów domowa produkcja serów nieco kuleje. A kupienie mleka prosto od krowy niemal graniczy z cudem.
Zdecydowana większość kupuje mleko w sklepie. No i mleko mleku nie równe. W tym gąszczu mlek i dobra jakie możemy zastać na sklepowych półkach po co i jak zrobić sobie ser. Może dla siebie?
W naszej świetlicy w dniu 22 marca odbyło się spotkanie na którym mogliśmy poznać tajniki domowego robienia serów. Dzięki zaangażowaniu następujących osób : dyr. Mazowieckiego Oddziału Doradztwa Rolniczego Szumskiego Krzysztofa, Michalczyka Waldemara, Pani Grażyny Adamczyk mógł u nas odbyć się pokaz „Przetwórstwo mleka na poziomie gospodarstwa”, który poprowadził Pan Sławomir Rosiak.
Z tej okazji zostali zaproszeni przedstawiciele Urzędu Gminy Nadarzyn oraz przedstawicielki kół gospodyń wiejskich z terenu naszej gminy. Proces wytworzenia sera nie wydaje się trudny ale jest czasochłonny
i wymaga zarówno pewnej wiedzy jak i doświadczenia. Pan Sławomir podzielił się z nami nie tylko swoja wiedza ale również składnikami jakie są potrzebne przy produkcji sera. Czy zaraził nas pasją?
Zapewne dużo z tego spotkania wynieśliśmy dla siebie a już na pewno wiedzę z jakiego mleka możemy zrobić wyśmienity ser jeśli tylko zechcemy i będziemy wystarczająco cierpliwi.
Bardzo dziękujemy za wybranie właśnie nas na taki pokaz, za podzielnie się swoja wiedzą, a wszystkim gościom za przybycie.