Dnia 24.03.2018 r. w świetlicy NOK w Wolicy odbyło się kolejne już spotkanie ”Jajeczko wielkanocne”. Współorganizatorami imprezy było przedszkole, rodzice i dzieci korzystające z oferty świetlicy. Na stołach nakrytych białymi obrusami i udekorowanych świątecznymi stroikami, pracami dzieci, kwiatami i gałązkami bukszpanu znalazły się potrawy z jajkiem w roli głównej, napoje, ciasta i babka wielkanocna. Spotkanie było okazją do rozstrzygnięcia konkursu kulinarnego ”JAJKO NA STO SPOSOBÓW” skierowanego do mieszkańców Wolicy. Celem konkursu była prezentacja różnorodnych (tradycyjnych i współczesnych) przepisów na dania
z jajkiem, aktywizacja mieszkańców miejscowości, integracja środowiskowa i międzypokoleniowa. Do konkursu zgłosiło się siedmiu uczestników ze swoimi ulubionymi potrawami, które później wspólnie degustowaliśmy. Jury
w składzie p. Aneta Borys - dyrektor przedszkola w Wolicy, Katarzyna Akram - instruktor NOK oraz Klaudia Rowińska – wieloletni przyjaciel świetlicy, oceniało potrawy. Serdecznie im za to dziękuję. Biorąc pod uwagę kryteria oceny (wygląd/dekoracja, smak, zapach, konsystencja oraz pomysłowość/oryginalność) przyznało : pierwsze miejsce p. Magdalenie Suskiej - jajka w mundurku na krabowej sałatce i jajko pieczone
w awokado z boczkiem i szczypiorkiem, drugie miejsce p. Aleksandrze Przepiórkowskiej - bezowe marzenie, trzecie miejsce p. Agnieszce Pawelczuk - jajka faszerowane brokułami, czwarte miejsce p. Monice Kucińskiej - pasztet z jajka z sosem chrzanowo – jajecznym. Pozostałe potrawy to: jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą - p. Małgorzaty Szymczak, beza - p. Małgorzaty Przepiórkowskiej, sałatka jajeczna
z kukurydzą i tuńczykiem - świetlicy w Wolicy.
Podczas gdy jury obradowało pozostali uczestnicy spotkania wzięli udział w warsztatach. Do dyspozycji mieli gałązki bukszpanu, wierzbowe kotki, kolorowe trawy i kłosy zbóż, kwiaty z bibuły, wstążki, dużo pomysłów
i zabawy. Zrobili z tego piękne, kolorowe palmy.
Wszyscy uczestnicy konkursu kulinarnego otrzymali nagrody i oklaski a zebrani mieszkańcy upominki. Kolorowe pisanki wykonane przez dzieci
i młodzież. Wraz z Sołtysem Stanisławem Żukowskim złożyliśmy świąteczne życzenia i po podzieleniu się jajkiem rozpoczęliśmy wspólną degustację potraw. Był to czas na rozmowy, dzielenie się wiadomościami dotyczącymi tradycji wielkanocnych i różnych ciekawych historii z nimi związanych. Popołudnie upłynęło
w bardzo miłej i rodzinnej atmosferze. Serdecznie dziękuję p. dyrektor przedszkola, młodzieży i rodzicom za pomoc w przygotowaniu spotkania oraz wszystkim mieszkańcom za przybycie i liczne wzięcie udziału
w konkursie kulinarnym. Przepisy będą umieszczone w zakładce świetlicy .