Święto Ziemniaka już 21 września!
W tym roku po raz drugi ziemniaczane szaleństwo opanuje Młochów i teren wokół Oficyny Kultury!
Na wspólne świętowanie zapraszamy nie tylko entuzjastów tej wyjątkowej rośliny, chociaż… czy można nie lubić ziemniaka?
Harmonogram imprezy:
16:30
Otwarcie imprezy
Występ Dziecięcego Zespołu Ludowego Pieśni i Tańca Mały Nadarzyn NOK oraz Zespołu Ludowego Pieśni i Tańca Nadarzyn NOK/ scena pod kasztanowcami
17:00
Ogłoszenie wyników konkursu na potrawę z ziemniaka i wręczenie nagród / scena pod kasztanowcami
(więcej informacji dotyczących konkursu znajduje się poniżej)
17:15
Panel wykładowy / Oficyna Kultury
Czy zielone bulwy ziemniaka są jadalne? - prof. dr hab. Renata Lebecka
Ziemniak w probówce - dr Paulina Smyda-Dajmund
19:00
Warsztaty taneczne i potańcówka na dechach z Warszawsko-Lubelską Orkiestrą Dętą / scena pod kasztanowcami
Wszystkich uczestników Święta Ziemniaka zapraszamy na teren wokół Oficyny Kultury, gdzie:
Nadarzyński Ośrodek Kultury
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy
Koło Gospodyń Wiejskich „Młochowianki”
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej „Ognisko Tęcza”
Strażacy z Ochotniczej Straży Pożarnej w Młochowie
przygotowali liczne atrakcje dla Małych i Dużych
Nie przegapcie:
Stanowiska z ziemniaczanymi przysmakami Koła Gospodyń Wiejskich „Młochowianki”
Ziemniaczanych wystaw i prezentacji
“Ziemniak - laboratorium” - stanowiska doświadczalnego dla dzieci i młodzieży
Przestrzeni twórczej i warsztatów manualnych dla całej rodziny
Gry terenowej “Tropem młochowskich ciekawostek”
Wspólnego wypiekania ziemniaków w paleniskach
A jeśli ziemniaczanych doznań będzie mało… Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie na najsmaczniejszą potrawę z ziemniakiem w roli głównej.
Co należy zrobić by wziąć udział w konkursie?
1. Do 19 września wysłać swoje zgłoszenie do konkursu na adres oficynakultury@nok.pl, zawierające:
- Imię i nazwisko autora potrawy
- nazwę potrawy
- informację, czy jest ona serwowana na ciepło czy na zimno (w przypadku dań na ciepło będzie możliwość odgrzania ich w mikrofalówce)
2. W dniu 21 września dostarczyć swoją potrawę na stanowisko konkursowe obok stoiska Koła Gospodyń Wiejskich „Młochowianki”, wraz z trzema małymi porcjami dla komisji konkursowej,
w godzinach 16:00–16:30
(ważne, by potraw nie przynosić po godzinie 16:30, wtedy nasza komisja zaczyna już degustację
i obrady).
3. Wrócić o godzinie 17:00 na scenę pod kasztanowcami na ogłoszenie wyników!