W dniu 9 listopada odbyło sie spotkanie z cyklu "Poznajemy kuchnie świata" poświęcone kuchni żydowskiej. Podczas spotkania dowiedzieliśmy się czym jest cymes, dlaczego kawior żydowski może być fałszywy i co dokładnie kryje się pod nazwą potrawy gęsi pipek.
Teraz wiemy, że cymes to słowo oznaczające nadzwyczajny smakołyk, zazwyczaj to deser ale może być również daniem głównym, zawierającym mięso. Zawsze jednak jest słodki ma czerwoną lub pomarańczową barwę a podstawowy składnik to podsmażana marchewka.
Dowiedzieliśmy się również czego spodziewać się po potrawie nazywanej kawiorem żydowskim i na pewno nie będzie to miało nic wspólnego z rybą. W kuchni koszernej nie wolno jeść kawioru z ikry jesiotra czy innej ryby. Zamiast tego pod tą nazwą pojawia sie potrawa zrobiona z siekanych wątróbek kurzych, cielęcych lub wołowych, pieczonych albo duszonych na smalcu kurzym bądź gęsim, z dodatkiem jajek na twardo i cebuli.
A co kryje nazwa gęsi pipek? To duszone gęsie żoładki.
Mogliśmy spróbować również macy i humusu w kilku smakach. W wycieczkę po kuchni żydowskiej zabrał nas Pan Sławomir Majewski miłośnik każdej kuchni i pasjonat gotowania. Kolejne spotkanie będzie poświęcone kuchni czeczeńskiej. Zobaczymy co nas tym razem zaskoczy. Kolejne spotkanie w styczniu. Chętnych zapraszam do śledzenia naszej strony lub naszego facebooka gdzie pojawi sie dokładna data spotkania na które już dzis Państwa serdecznie zapraszam.
Przepisy dostępne na stronie www.nok.pl w zakładce świetlicy w Parolach/wielka księga przepisów.