Wielka Księga Przepisów to zakładka, w której znajdziesz przepisy sprawdzone przez nas podczas spotkań z cyklu "Poznajemy Kuchnie Świata" gdzie każde spotkanie z tego cyklu, było poświęcone innej kuchni. Zapraszamy do skorzystania i wypróbowania podanych przepisów. Życzymy smacznego :)
Tłustoczwartkowe pączki | |||
Przepis:
Pączki z przepisu Pani Sypułowej. 1 kg mąki 8-10 żółtek 10 dag drożdży 0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki spirytusu 0,5 opakowania masła roślinnego 1 proszek do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 cukier waniliowy Marmolada na nadzienie Sok z cytryny i cukier puder na lukier
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z jedną łyżką cukru. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wlać rozczyn. Żółtka utrzeć z cukrem, utarte dodać do mąki i zaczynu. Dodać również sól i proszek do pieczenia. Wyrobić. Dodać masło roślinne. Wyrobić. Dodać spirytus. Wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia. nawet do 2 godzin. Po wyrośnięciu łyżką oddzielać porcje , kłaść marmoladę i formować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozgrzać olej. Wrzucić i usmażyć pokrojona marchewkę, wyjąć. Wrzucić obranego i pokrojonego ziemniaka. Wyjąć. Smażyć pączki na jedną i drugą stronę na niezbyt dużym ogniu. Obtaczać w lukrze.
|
Przepisy kuchni żydowskiej | |||
Sałatka żydowska
Składniki: 6 ugotowanych ziemniaków 3 jajka ugotowane 1 cebula dymka z szczypiorkiem 3 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu sól, pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Składniki pokroić w kostkę, wymieszać z majonezm i jogurtem. Doprawic do smaku.
Cymes z marchewki
Składniki: 3 marchewki 1 szklanka suszonych daktyli 1 szklanka suszonych moreli 1/2 szklanki orzechów nerkowca 2-3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu 1 szklanka soku pomarańczowego 3 łyżki oliwy.
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę pokroic w talarki, podsmażyć na oliwie. Dodać pozostałe produkty. Dusić podlewając sokiem z pomarańczy do momentu aż marchewka zmięknie a sok odparuje.
Kawior żydowski
Składniki:
1 kg wątróbki kurzej 4 jajka na twardo 250 gram smalcu z gęsi 250 gram cebuli pieprz 2 chałki
Sposób przyrządzenia:
Wątróbkę piec około pół godziny w temperaturze ok. 180 stopni w piekarniku na gęsim tłuszczu. Ostudzic i pokroić w drobną kostkę. Do wątróbki dodać pokrojone w kostkę jako i cebulę. Wymieszać i doprawic do smaku. Podawać z chałką.
Gęsie pipki
Składniki:
1,5 kg gęsich żołądków 1 kg cebuli 6 ząbków czosnku 2 łyżki gęsiego tłuszczu 1 łyżeczka curry sól, pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Żoładki oczyścic i sparzyć. Podsmażyć cebulę z czosnkiem i dodać sparzone żołądki. Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny podlewając wodą. Kiedy żołądki będą miękkie wjąć i zapiec w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni przez 15-20 minut. Podawac z macą. |
Śledzie | |||
i kładziemy na śledzia, 4 buraczki czerwone ugotowane ucieramy na tarce, kładziemy na cebulę. Oprószyć solą i pieprzem. Na buraczki układamy 4 ogórki kiszone starte na tarce o dużych oczkach, ugotowaną marchew 2 szt. i pietruszkę 2 szt. ścieramy i kładziemy na ogórki, smarujemy dużą łyżką majonezu, następnie 3 posiekane drobno ugotowane na twardo jajka, na wierz drobno posiekany szczypiorek. w kostkę, obsypujemy pierzem, dodajemy majonez, następnie ananas z puszki pokrojony w ostkę, kukurydza, majonez, starty ser, drobno pokrojona natka pietruszki, czerwona cebula drobno pokrojona. |
Tort śmietankowy | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|