tel. 22 729 89 15   nok@nok.pl

Wielka Księga Przepisów

Wielka Księga Przepisów to zakładka, w której znajdziesz przepisy sprawdzone przez nas podczas spotkań z cyklu "Poznajemy Kuchnie Świata" gdzie każde spotkanie z tego cyklu, było poświęcone innej kuchni. Zapraszamy do skorzystania i wypróbowania podanych przepisów. Życzymy smacznego :)

 

Przepisy kuchni żydowskiej

Sałatka żydowska

 

Składniki:

6 ugotowanych ziemniaków

3 jajka ugotowane

1 cebula dymka z szczypiorkiem

3 ogórki kiszone

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu

sól, pieprz.

 

Sposób przyrządzenia:

 

Składniki pokroić w kostkę, wymieszać z majonezm i jogurtem. Doprawic do smaku.

 

Cymes z marchewki

 

Składniki:

3 marchewki

1 szklanka suszonych daktyli

1 szklanka suszonych moreli

1/2 szklanki orzechów nerkowca

2-3 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka cynamonu

1 szklanka soku pomarańczowego

3 łyżki oliwy.

 

Sposób przyrządzenia:

 

Marchewkę pokroic w talarki, podsmażyć na oliwie. Dodać pozostałe produkty.

Dusić podlewając sokiem z pomarańczy do momentu aż marchewka zmięknie a sok odparuje.

 

Kawior żydowski

 

Składniki:

 

1 kg wątróbki kurzej

4 jajka na twardo

250 gram smalcu z gęsi

250 gram cebuli

pieprz

2 chałki

 

Sposób przyrządzenia:

 

Wątróbkę piec około pół godziny w temperaturze ok. 180 stopni w piekarniku na gęsim tłuszczu.

Ostudzic i pokroić w drobną kostkę. Do wątróbki dodać pokrojone w kostkę jako i cebulę.

Wymieszać i doprawic do smaku. Podawać z chałką.

 

Gęsie pipki

 

Składniki:

 

1,5 kg gęsich żołądków

1 kg cebuli

6 ząbków czosnku

2 łyżki gęsiego tłuszczu

1 łyżeczka curry

sól, pieprz.

 

Sposób przyrządzenia:

 

Żoładki oczyścic i sparzyć. Podsmażyć cebulę z czosnkiem i dodać sparzone żołądki. Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny podlewając wodą. Kiedy żołądki będą miękkie wjąć i zapiec w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni przez 15-20 minut. Podawac z macą.

Śledzie


Śledzie w sosie salsa.


Śledzie kroimy na kawałki i układamy na talerzyku. Kroimy 3 cebule w piórka i smażymy na oleju. Dodajemy rodzynki bez namaczania, koncentrat pomidorowy mały słoiczek, 6 łyżek keczupu, 4 łyżki miodu płynnego prawdziwego. Nie solimy, studzimy i zimne układamy na śledziach.

Śledzie w grządce.

Śledzie tniemy na kawałki 4 cebule czerwone siekamy w drobną kostkę, 7 ogórków korniszonów kroimy układamy rządkami na półmisku cebula, śledź, ogórek, śledź, cebula, śledź, ogórek.

Śledź na biało.

4 ogórki korniszony starte na tarce, 1 cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę, 1 cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany 18%, delikatnie solimy, sok z ½ cytryny, 2 jabłka starte na tarce. Wszystko mieszamy razem i wykładamy na śledzie.

Śledzie pod pierzynką.

Śledzia kroimy na kawałki, układamy w głębokim naczyniu, 2 cebule kroimy w kostkę, solimy mieszamy

i kładziemy na śledzia, 4 buraczki czerwone ugotowane ucieramy na tarce, kładziemy na cebulę. Oprószyć solą

i pieprzem. Na buraczki układamy 4 ogórki kiszone starte na tarce o dużych oczkach, ugotowaną marchew 2 szt. i pietruszkę 2 szt. ścieramy i kładziemy na ogórki, smarujemy dużą łyżką majonezu, następnie 3 posiekane drobno ugotowane na twardo jajka, na wierz drobno posiekany szczypiorek.

Śledzie z ananasem i nie tylko.

Śledzie na dno naczynia, następnie pokrojoną drobno cebule dużą białą, 3 ugotowane ziemniaki pokrojone

w kostkę, obsypujemy pierzem, dodajemy majonez, następnie ananas z puszki pokrojony w ostkę, kukurydza, majonez, starty ser, drobno pokrojona natka pietruszki, czerwona cebula drobno pokrojona.

Tort śmietankowy

Biszkopt
13 dużych jajek
13 łyżek cukru
13 łyżek mąki

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu białek na sztywną pianę dodajemy po jednej łyżce cukru i delikatnie mieszamy. Potem dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę. Możemy dodać proszek do pieczenia około 1 łyżeczkę, ale niekoniecznie.
Przekładamy do blachy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 50-60 minut. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Biszkopt kroimy na 3 części.

Poncz:
3 łyżki cukru
2 szklanki gorącej przegotowanej wody
Sok z 2 cytryn
Sok z brzoskwiń lub moreli ( w zależności, czego używamy do dekoracji)

Biszkopt nasączamy ponczem I warstwę następnie smarujemy dżemem np. porzeczkowym.

Krem śmietanowy:
1 śmietana 30% 400 ml x 3,5
1 cukier waniliowy x 3,5
2 śmietanfix x 3,5
Każdą porcje ubijamy oddzielnie 1 śmietana, 1 cukier, 2 śmietanfix.

Potem kładziemy krem śmietanowym.
Potem kolejny biszkopt nasączmy z jednej strony potem przekładamy i z drugiej strony nasączamy ponczem, potem kolejną warstwę,

Tort dekorujemy, Smacznego.

Dania za 5 zł.

BAKŁAŻAN


Składniki:
- 4 małe bakłażany
- cebula- 1 duża
- czosnek-2 ząbki
- sól
- 1 cm świeżego imbiru
- mielona kolendra
- mielony kminek
- tandori masala lub czerwona słodka lub ostra (wg upodobań) papryka
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- może być, ale nie musi przyprawa garam masala

Przygotowanie:
Ugotować bakłażany w skórce. Po ugotowaniu zdjąć skórkę, jeśli w środku są pestki należy je wyjąć. Bakłażana pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Kiedy cebula będzie usmażona na brązowo dodać pokrojony czosnek, pokrojony w kosteczkę imbir, pół łyżeczki kolendry, pół łyżeczki kminku, tandori masala lub papryka-pół łyżeczki. Wszystko razem smażyć kilka minut na małym ogniu. Dodać bakłażany dwie łyżki jogurtu sól. Smażyć ok. 15 minut. Danie jest gotowe. Dla podbicia smaku można je posypać, już po ugotowaniu, przyprawą garam masala.

Wszystkie przyprawy można kupić w sklepach z hinduskim jedzeniem.

CIECIORKA

Składniki:
- 2 puszki cieciorki (groch włoski)-jest już miękka i szybciej można przygotować danie
- cebula - 1 szt.
- sól
- 1 cm świeżego imbiru
- pomidor, w sezonie świeży, w pozostałych miesiącach z puszki (bez skórki)
- mielona kolendra
- mielony kminek
- tandori masala lub czerwona słodka lub ostra (wg upodobań) papryka
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- może być, ale nie musi przyprawa garam masala

Przygotowanie:
Rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Kiedy cebula będzie usmażona na brązowo dodać pokrojony w kosteczkę imbir, pokrojony pomidor, pół łyżeczki kolendry, pół łyżeczki kminku, tandori masala lub papryka-pół łyżeczki. Wszystko razem smażyć kilka minut na małym ogniu. Dodać cieciorkę (wcześniej umyć wrzucając na durszlak i oczyszczając z łupinek) i jogurt. Posolić. Smażyć ok. 10 min. Jeżeli ktoś lubi mało sosu dodać szklankę wody jeżeli dużo sosu 2 szkl. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 15 min. Jeżeli ktoś chce zredukować sos należy zdjąć pokrywkę i jeszcze chwilę gotować. Dla podbicia smaku danie można posypać, już po ugotowaniu, przyprawą garam masala.

SZPINAK Z ZIEMNIAKAMI

Składniki:
- mrożone w kulkach liście szpinaku (najlepiej Hortex z dodatkiem śmietany)- 0,5 kg.
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- sól
- świeży imbir - ok. 1 cm
- ziemniaki
- pomidor, w sezonie świeży, w pozostałych miesiącach z puszki (bez skórki)
- mielona kolendra
- mielony kminek
- czerwona słodka lub ostra (wg upodobań) papryka
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- może być, ale nie musi przyprawa garam masala

Przygotowanie:
W wodzie (2 szklanki) bez przypraw gotujemy szpinak-ok. 15 min. Zostawiamy. Rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Kiedy cebula będzie usmażona na brązowo dodać pokrojony w kosteczkę imbir, czosnek, pokrojony pomidor, pół łyżeczki kolendry, pół łyżeczki kminku, papryka-pół łyżeczki. Wszystko razem smażyć kilka minut na małym ogniu. Dodać surowe, pokrojone w dużą!!! kostkę, ziemniaki-najlepiej gatunek, który nie jest sypki. Smażyć ok.5 min. Wrzucić szpinak razem z wodą, która została po gotowaniu. posolić. Gotować do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie, a woda odparowana. Dla podbicia smaku danie można posypać, już po ugotowaniu, przyprawą garam masala.

KIMA MATER (mięso mielone z zielonym groszkiem)

Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowego, na drugim miejscu jest mielone z udźca indyka)
- paczka mrożonego zielonego groszku
cebula - 1 szt.
- sól
- czosnek - 2 ząbki
- świeży imbir - ok. 1 cm
- pomidor, w sezonie świeży, w pozostałych miesiącach z puszki (bez skórki)
- mielona kolendra
- mielony kminek
- tandori masala czerwona słodka lub ostra (wg upodobań) papryka
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- może być, ale nie musi przyprawa garam masala


Przygotowanie:
Rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę. Kiedy cebula będzie usmażona na brązowo dodać pokrojony w kosteczkę imbir, czosnek, pokrojony pomidor, pół łyżeczki kolendry, pół łyżeczki kminku, papryka-pół łyżeczki. Wszystko razem smażyć kilka minut na małym ogniu. Dodać surowe mięso, posolić. Przykryć. Smażyć ok. 20 min.-mieszać. Wrzucić groszek-smażyć ok. 5 min. Dolać 2 szklanki wody. Gotować na średnim ogniu. Kiedy groszek jest miękki, a nadmiar wody odparowany danie jest gotowe. Dla podbicia smaku danie można posypać, już po ugotowaniu, przyprawą garam masala.



Sałatkowy zawrót głowy

Ponieważ braliśmy udział w konkursie kulinarnym "Sałatkowy zawrót głowy" prezentujemy przepisy na sałatki, które zostały tam zaprezentowane.

I miejsce
Sałatka "tajemnica szefa kuchni"

Składniki: 3 rodzaje sałat po kilka listków, pomidor, ogórek zielony, ser kozi, trochę rucoli, kilka czarnych oliwek, kurczak grillowany, rodzynki, trochę cebuli krojonej w piórka.
Przygotowanie: wszystkie składniki kroimy, kilka minut przed podaniem polewamy sosem słodko-winnym.

II miejsce
Wiosenna sałatka z grzankami i sosem

Składniki: główka sałaty masłowej lub lodowej, 5 rzodkiewek, 1 pomidor, 1 zielony ogórek, 1 żółta papryka, 1 kulka sera mozarella, 150g. wędzonej piersi z kurczaka, 3 kromki chleba tostowego, 3 ząbki czosnku, 1 mały kubek jogurtu naturalnego., 2 łyżki majonezu, szczypta soli, pieprz, szczypta chilli, koperek.
Przygotowanie: majonez, jogurt, wyciśnięty czosnek, koperek wymieszać, dodać sól, pieprz i chilli do smaku. Chleb pokroić w kostkę i przyrumienić na suchej patelni. Warzywa pokroić w kawałki, sałatę porwać, ser pokroić w półplasterki. Na półmisku ułożyć sałatę, warzywa, pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, ser. Zalać sosem i posypać grzankami.

III miejsce
Sałatka kalafiorowo-brokułowa

Składniki: 1 kalafior, 1 brokuł, 4 jajka, 3 pomidory, majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz.
Przygotowanie: kalafior, brokuł ugotować na al dente i podzielić na różyczki. Jaja ugotować na twardo i podzielić na ósemki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na ósemki, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Sos: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego. Składniki wymieszać i dodać do warzyw.

Pozostałe sałatki

Wiosenna sałatka

Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli, 2 cebule, 20 dag. kiełbasy, 2 ogórki świeże, sól, pieprz.
Przygotowanie: ogórki, cebulę, kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić, kiełbasę podsmażyć. Wymieszać i doprawić do smaku.

Sałatka ziemniaczana

Składniki: ziemniaki, ogórki konserwowe, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać trochę majonezu i dokładnie wymieszać.

Sałatka z piersią z kurczaka

Pierwsza warstwa: mała puszka groszku, 10 ogórków konserwowych, pierś z kurczaka, mały por (biała część) majonez, sól, pieprz. Kurczaka ugotować lub podsmażyć, wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na talerz.
Druga warstwa: duży seler lub ziemniak gotowany, 15 dag jabłek, 5 dag orzechów, majonez, pieprz, sól. Jabłko obrać, drobno pokroić wszystkie składniki i położyć na pierwszej warstwie.
Trzecia warstwa: 4 jaja ugotowane na twardo i pokroić w kostkę, 15 dag. sera żółtego (zetrzeć na tarce o małych oczkach), szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i położyć na drugiej warstwie.

Sałatka ze szpinakiem

Składniki: świeży szpinak w liściach (paczka), boczek wędzony (ok. 30 dag), ser feta, ziarna słonecznika.
Dip: musztarda, miód, oliwa z oliwek, sól, pieprz, czosnek.
Przygotowanie dipu: ¼ szklanki oliwy, łyżka musztardy, łyżka miodu, wyciśnięte dwa ząbki czosnku, sól i pieprz.
Przygotowanie: szpinak umyć, osuszyć, przełożyć do miski. Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni, wrzucić do szpinaku, ser feta pokroić w drobną kostkę i również wrzucić do miski. Całość posypać garścią ziaren słonecznika, polać dipem. Nie mieszać.

Fantazyjna sałatka z gruszką

Składniki: 3 gruszki, ½ cytryny, 500g fileta z kurczaka, czosnek granulowany, suszone zioła (tymianek, rozmaryn, bazylia), garść orzechów włoskich, sałata lodowa, rucola, kiełki słonecznika, 250g jogurtu, 250g. majonezu, 2 duże ząbki czosnku.
Przygotowanie: filet solimy, przyprawiamy granulowanym czosnkiem i suszonymi ziołami. Przyprawione mięso grillujemy na patelni. Następnie kroimy zarumienione filety. Sałatę lodową rwiemy na drobne części. Obraną gruszkę kroimy w półksiężyce i skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy włoskie kruszymy i na patelni razem z cukrem prażymy. Majonez mieszamy z jogurtem i czosnkiem uzyskując gładki sos. Na dużym talerzu układamy warstwę: sałata lodowa polana sosem, rucola, gruszki, pierś, orzechy.

Tradycyjna sałatka warzywna

Składniki: marchew ugotowana, ziemniaki ugotowane, pietruszka, seler, ogórek kiszony, groszek konserwowy, cebula, jajko, majonez, sól, pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki pokroić i dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

Sałatka z selera konserwowego

Składniki: 1 słoik selera konserwowego, 3 jaja ugotowane na twardo i pokrojone w grubszą kostkę, 1 jabłko pokrojone w kostkę, 5 cienko pokrojonych plastrów szynki konserwowej, 5 krążków ananasa, pokrojonych w kostkę, 5 łyżek majonezu, 1 por pokrojony w kostkę i sparzony wrzątkiem, 3 łyżki śmietany.
Przygotowanie: produkty układać w kolejności warstwami zaczynając od selera kończąc na śmietanie, nie mieszać, wstawić na całą noc do lodówki - na drugi dzień przed podaniem wymieszać i udekorować.

Sałatka ze szpinaku z malinami

Składniki: 1 pojemnik szpinaku, 5-6 plastrów szynki szwajcarskiej pokrojonej w kostkę, ser pleśniowy lazur błękitny mały trójkąt pokrojony w kostkę, maliny świeże lub mrożone (jeżeli nie mamy malin mogą być winogrona), opcjonalnie orzechy.
Sos: (robimy dzień wcześniej) sok z jednej cytryny, 2 duże przeciśnięte ząbki czosnku, 2 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka musztardy Dijon. Wszystkie składniki dodajemy w kolejności i mieszamy, na koniec dodajemy 1 łyżeczkę polewy „Gourmet z pomarańczą” i ¾ szklanki oleju kujawskiego. Wszystko mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Szpinak wykładamy na duży półmisek i posypujemy szynką i serem, polewamy sosem, na koniec układamy maliny, kilka orzechów i polewamy delikatnie polewą „Gourmet z pomarańczą”.

Sałatka inna

Składniki: kalafior mały różyczki - parzony, jajka ugotowane na twardo 6 szt. - pokrojone w grubą kostkę, marchewka obgotowana w kostkę 2 szt., szczypiorek pokroić, cebulę(czerwoną) 2 szt. pokroić, majonez, sól, pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Sałatka łezkowa

Składniki: makaron łezki ugotowany, kukurydza mała, ser żółty pokrojony w kostkę, szynka konserwowa pokrojona w kostkę, groszek zielony, szczypiorek, majonez sól, pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Sałatka lazurowa

Składniki: ananas pokrojony w grubą kostkę, por pokrojony w półksiężyce - część biała, 5 jaj ugotowanych na twardo startych na grubej tarce, majonez, 2 serki błękitny lazur starte na grubej tarce.
Przygotowanie: sałatka układana jest warstwami zaczynając od ananasa.


"Ciasto z owocami" - przepisy

Przepisy z konkursu dostępne po kliknięciu na poniższych zdjęciach.

Bomba owocowa
Bananowiec
Biszkoptowy truskawkowiec
Ciasto z bezą porzeczkową
Jabłecznik z pianką
Orzeźwiający sernik
Rozkosz podniebienia
Sernik w owocami
Wykwintny truskawkowiec
Śmietankowiec
Szałowa babeczka


Jak koziną zdobyto Parole
Takie tam z cukinii

Składniki: cukinia 3-4 pokrojona w plastry, cebula 1 duża pokrojona w kostkę, imbir, jeśli świeży to grubszy plasterek pokrojony w kosteczkę, jeśli w proszku to pół łyżeczki, przyprawa garma masala (do kupienia w sklepach hinduskich, Piotr i Paweł, może Alma) 1 łyżka, słodka czerwona papryka - pół łyżeczki, 1 świeży pomidor lub koncentrat pomidorowy 1 łyżka.
Przygotowanie: rozgrzać olej, wrzucić cebulę - podsmażyć, wrzucić imbir - podsmażyć, wrzucić garam masala, wszystkie składniki smażyć ok. 5 min. Dodać pomidor lub koncentrat i smażyć 5 min. Teraz czas na cukinię, dodać do garnka z podsmażonymi składnikami, posolić. Smażyć ok. 5 - 10 min. Dolać wodę ok. 1 szklankę. Przykryć i dusić, od czasu do czasu mieszając. Kiedy woda odparuje i cukinia jest miękka można posypać danie odrobiną przyprawy garam masala i zajadać się.

Danie z koziego mięsa

Przygotowanie: do garnka wrzucić 2 kg mięsa z kozy, pokrojony czosnek - 5 ząbków, imbir pokrojony w kosteczkę - ok. 1 cm plasterek, cebulę - 1 duża pokrojona w kostkę, jogurt naturalny - 1 mały kubeczek, olej - 4 duże łyżki, pół łyżki słodkiej papryki, 2 łyżki garam masala - zostawić na min. 2 godziny lub najlepiej całą noc w lodówce.
Wszystkie składniki postawić na gazie, kiedy puszczą soki gotować na wolnym ogniu dopóki nie wyparują. Smażyć mieszając przez chwilę. Danie jest gotowe.
Jeżeli odparuje woda/soki i mięso jest twardawe podlać wodą i dusić dalej aż do uzyskania pożądanej konsystencji mięsa.

Takie tam z kalafiora

Składniki: 1 świeży kalafior podzielony na różyczki, 1 cebula pokrojona w kostkę, świeży imbir - cienki plasterek pokrojony w kosteczkę, pół łyżeczki curry, 2 łyżeczki garam masala, 2 małe pomidory lub łyżeczka koncentratu.
Przygotowanie: na oleju podsmażyć cebulę, dodać imbir kiedy cebula jest lekko brązowa, pomidory lub koncentrat, garam masala - smażyć ok. 5 min. Wrzucić kalafiora, smażyć ok. 10 min mieszając. Jeżeli kalafior jest mały dodać 2 szklanki wody, jeśli duży 3 szklanki. Dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Kiedy woda wygotuje się smażyć jeszcze przez ok. 5 min mieszkając. Danie jest gotowe.


Przystawki z łososia
 
Pozostałe przepisy:
- Krokiety z łososiem
- Łosoś z pianką chrzanową
- Tatar z łososia


Golonka
Przepis dostępny po kliknięciu TUTAJ.


Gulasz ogonowy z warzywami
Przepis dostępny po kliknięciu TUTAJ.


Pierniczki
Przepis dostępny po kliknięciu TUTAJ.


Konkurs kulinarny "(Nie)zwykłe jabłko" - przepisy

Przepisy z konkursu kulinarnego dostępne po kliknięciu na poniższych zdjęciach.



"Poznajemy kuchnie świata" - słodka zabawa z masą cukrową

Przepisy kulinarne ze spotkania "Poznajemy Kuchnie Świata - słodka zabawa z masą cukrową" dostępne po kliknięciu TUTAJ.


Ryż do suhi

Przepis dostępny po kliknięciu TUTAJ.


Raita marchewkowa

Przepis dostępny po kliknięciu TUTAJ.


"Poznajemy Kuchnie Świata" - Pakistan

Przepisy kulinarne ze spotkania "Poznajemy Kuchnie Świata - Pakistan" dostępne po kliknięciu TUTAJ.

 


Zobacz również:

» Aktualności » O nas » Oferta zajęć » Zasady korzystania z obiektu » Galeria » Przyjaciele świetlicy » Koło Gospodyń Wiejskich » Wielka Księga Przepisów » Wola Squad » Cyfrowe Archiwum Tradycji Lokalnej » Świetlica Parole FB » Regulamin świetlicy

Newsletter

Zapisz się aby otrzymywać zawsze aktualne informacje o nadchodzących wydarzeniach.

Aktualności:


 

©2016 Nadarzyński Ośrodek Kultury

Archiwalne materiały dostępne są na poprzedniej wersji naszej strony
internetowej, dostępnej pod adresem: http://archiwum.nok.pl