tel. 22 729 89 15   nok@nok.pl

Kulinaria w Wolicy

Sałatki - przepisy
I miejsce
Sałatka "tajemnica szefa kuchni"

Składniki: 3 rodzaje sałat po kilka listków, pomidor, ogórek zielony, ser kozi, trochę rucoli, kilka czarnych oliwek, kurczak grillowany, rodzynki, trochę cebuli krojonej w piórka.
Przygotowanie: wszystkie składniki kroimy, kilka minut przed podaniem polewamy sosem słodko-winnym.

II miejsce
Wiosenna sałatka z grzankami i sosem

Składniki: główka sałaty masłowej lub lodowej, 5 rzodkiewek, 1 pomidor, 1 zielony ogórek, 1 żółta papryka, 1 kulka sera mozarella, 150g. wędzonej piersi z kurczaka, 3 kromki chleba tostowego, 3 ząbki czosnku, 1 mały kubek jogurtu naturalnego., 2 łyżki majonezu, szczypta soli, pieprz, szczypta chilli, koperek.
Przygotowanie: majonez, jogurt, wyciśnięty czosnek, koperek wymieszać, dodać sól, pieprz i chilli do smaku. Chleb pokroić w kostkę i przyrumienić na suchej patelni. Warzywa pokroić w kawałki, sałatę porwać, ser pokroić w półplasterki. Na półmisku ułożyć sałatę, warzywa, pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, ser. Zalać sosem i posypać grzankami.

III miejsce
Sałatka kalafiorowo-brokułowa

Składniki: 1 kalafior, 1 brokuł, 4 jajka, 3 pomidory, majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz.
Przygotowanie: kalafior, brokuł ugotować na al dente i podzielić na różyczki. Jaja ugotować na twardo i podzielić na ósemki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na ósemki, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Sos: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego. Składniki wymieszać i dodać do warzyw.

Pozostałe sałatki

Wiosenna sałatka

Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli, 2 cebule, 20 dag. kiełbasy, 2 ogórki świeże, sól, pieprz.
Przygotowanie: ogórki, cebulę, kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić, kiełbasę podsmażyć. Wymieszać i doprawić do smaku.

Sałatka ziemniaczana

Składniki: ziemniaki, ogórki konserwowe, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać trochę majonezu i dokładnie wymieszać.

Sałatka z piersią z kurczaka

Pierwsza warstwa: mała puszka groszku, 10 ogórków konserwowych, pierś z kurczaka, mały por (biała część) majonez, sól, pieprz. Kurczaka ugotować lub podsmażyć, wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na talerz.
Druga warstwa: duży seler lub ziemniak gotowany, 15 dag jabłek, 5 dag orzechów, majonez, pieprz, sól. Jabłko obrać, drobno pokroić wszystkie składniki i położyć na pierwszej warstwie.
Trzecia warstwa: 4 jaja ugotowane na twardo i pokroić w kostkę, 15 dag. sera żółtego (zetrzeć na tarce o małych oczkach), szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i położyć na drugiej warstwie.

Sałatka ze szpinakiem

Składniki: świeży szpinak w liściach (paczka), boczek wędzony (ok. 30 dag), ser feta, ziarna słonecznika.
Dip: musztarda, miód, oliwa z oliwek, sól, pieprz, czosnek.
Przygotowanie dipu: ¼ szklanki oliwy, łyżka musztardy, łyżka miodu, wyciśnięte dwa ząbki czosnku, sól i pieprz.
Przygotowanie: szpinak umyć, osuszyć, przełożyć do miski. Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni, wrzucić do szpinaku, ser feta pokroić w drobną kostkę i również wrzucić do miski. Całość posypać garścią ziaren słonecznika, polać dipem. Nie mieszać.

Fantazyjna sałatka z gruszką

Składniki: 3 gruszki, ½ cytryny, 500g fileta z kurczaka, czosnek granulowany, suszone zioła (tymianek, rozmaryn, bazylia), garść orzechów włoskich, sałata lodowa, rucola, kiełki słonecznika, 250g jogurtu, 250g. majonezu, 2 duże ząbki czosnku.
Przygotowanie: filet solimy, przyprawiamy granulowanym czosnkiem i suszonymi ziołami. Przyprawione mięso grillujemy na patelni. Następnie kroimy zarumienione filety. Sałatę lodową rwiemy na drobne części. Obraną gruszkę kroimy w półksiężyce i skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy włoskie kruszymy i na patelni razem z cukrem prażymy. Majonez mieszamy z jogurtem i czosnkiem uzyskując gładki sos. Na dużym talerzu układamy warstwę: sałata lodowa polana sosem, rucola, gruszki, pierś, orzechy.

Tradycyjna sałatka warzywna

Składniki: marchew ugotowana, ziemniaki ugotowane, pietruszka, seler, ogórek kiszony, groszek konserwowy, cebula, jajko, majonez, sól, pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki pokroić i dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

Sałatka z selera konserwowego

Składniki: 1 słoik selera konserwowego, 3 jaja ugotowane na twardo i pokrojone w grubszą kostkę, 1 jabłko pokrojone w kostkę, 5 cienko pokrojonych plastrów szynki konserwowej, 5 krążków ananasa, pokrojonych w kostkę, 5 łyżek majonezu, 1 por pokrojony w kostkę i sparzony wrzątkiem, 3 łyżki śmietany.
Przygotowanie: produkty układać w kolejności warstwami zaczynając od selera kończąc na śmietanie, nie mieszać, wstawić na całą noc do lodówki - na drugi dzień przed podaniem wymieszać i udekorować.

Sałatka ze szpinaku z malinami

Składniki: 1 pojemnik szpinaku, 5-6 plastrów szynki szwajcarskiej pokrojonej w kostkę, ser pleśniowy lazur błękitny mały trójkąt pokrojony w kostkę, maliny świeże lub mrożone (jeżeli nie mamy malin mogą być winogrona), opcjonalnie orzechy.
Sos: (robimy dzień wcześniej) sok z jednej cytryny, 2 duże przeciśnięte ząbki czosnku, 2 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka musztardy Dijon. Wszystkie składniki dodajemy w kolejności i mieszamy, na koniec dodajemy 1 łyżeczkę polewy „Gourmet z pomarańczą” i ¾ szklanki oleju kujawskiego. Wszystko mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Szpinak wykładamy na duży półmisek i posypujemy szynką i serem, polewamy sosem, na koniec układamy maliny, kilka orzechów i polewamy delikatnie polewą „Gourmet z pomarańczą”.

Sałatka inna

Składniki: kalafior mały różyczki - parzony, jajka ugotowane na twardo 6 szt. - pokrojone w grubą kostkę, marchewka obgotowana w kostkę 2 szt., szczypiorek pokroić, cebulę(czerwoną) 2 szt. pokroić, majonez, sól, pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Sałatka łezkowa

Składniki: makaron łezki ugotowany, kukurydza mała, ser żółty pokrojony w kostkę, szynka konserwowa pokrojona w kostkę, groszek zielony, szczypiorek, majonez sól, pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Sałatka lazurowa

Składniki: ananas pokrojony w grubą kostkę, por pokrojony w półksiężyce - część biała, 5 jaj ugotowanych na twardo startych na grubej tarce, majonez, 2 serki błękitny lazur starte na grubej tarce.
Przygotowanie: sałatka układana jest warstwami zaczynając od ananasa.

 

"Ciasto z owocami" - przepisy
Bomba owocowa
Bananowiec
Biszkoptowy truskawkowiec
Ciasto z bezą porzeczkową
Jabłecznik z pianką
Orzeźwiający sernik
Rozkosz podniebienia
Sernik w owocami
Wykwintny truskawkowiec
Śmietankowiec
Szałowa babeczka

 

Konkurs kulinarny "(Nie)zwykłe jabłko" - przepisy

 


Zobacz również:

» Aktualności » O nas » Galeria » Kulinaria » Regulamin świetlicy

Newsletter

Zapisz się aby otrzymywać zawsze aktualne informacje o nadchodzących wydarzeniach.

Aktualności:


 

©2016 Nadarzyński Ośrodek Kultury

Archiwalne materiały dostępne są na poprzedniej wersji naszej strony
internetowej, dostępnej pod adresem: http://archiwum.nok.pl