Ciasto z jabłkiem - przepisy |
1. Szarlotka z pianą
Składniki: 3 szklanki mąki, 5 jajek, 1 szklanka cukru, masło roślinne, 3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 2 budynie śmietankowe, 1 galaretka, 3 kg. jabłek, 1/2 szklanka oleju.
Sposób wykonania: jabłka ucieramy na grubej tarce, wyciskamy sok i dusimy ok. 30 min., pod koniec wsypujemy galaretkę i odstawiamy do wystygnięcia. 3 szklanki mąki wsypujemy na stolnicę, dodajemy 5 żółtek (białka wstawiamy do lodówki), 3 łyżki śmietany, masło roślinne i ugniatamy ciasto. 1/3 ciasta zamrażamy, a resztę równomiernie rozkładamy na blachę, następnie uprażone jabłka. Białka ubijamy na pianę, dodajemy ½ szklanki cukru i miksujemy dolewając olej, pod koniec wsypujemy dwa budynie i rozkładamy na jabłka. Zamrożone ciasto ucieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch. Pieczemy około 50 minut.
2. Rożki z jabłkiem
Składniki: 250 g. mąki pszennej, 250 g. masła, 250 g. twarogu śmietankowego, 1 op. cukru waniliowego, 2 jabłka, cukier puder do posypania.
Sposób wykonania: mąkę przesiać przez sitko, dodać cukier waniliowy i masło. Posiekać, dodać twaróg i znów posiekać. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Jabłka podzielić na ćwiartki, oczyścić i pokroić w paski 3-4 mm. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować do grubości ok. 1/2 cm, wycinać kółka i w ich środek układać jabłka i zlepiać ciasto pośrodku. Piec ok. 20-25 minut na złoty kolor w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
3. Ciasto jabłecznik
Składniki: 3 szklanka mąki, 0/5 szklanka cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia, 5 żółtek, kostka margaryny Kasi, 2/5 kg. jabłek, cynamon, 2 kisiele cytrynowe.
Sposób wykonania: jabłka dusić w garnku, po wierzchu posypać cynamonem, w ciepłe jabłka wsypać 2 kisiele cytrynowe i wymieszać. Zagnieść ciasto z pozostałych produktów, podzielić na 2części z tym, że mniejszą wkładamy do zamrażalnika na 30 min. Pozostałą wkładamy do blachy, na to wykładamy uduszone jabłka. Na wierzch ucieramy na tarce ciasto z zamrażalnika i pieczemy w piekarniku 60 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Pierożki z jabłkiem
Składniki: ser biały, mąka, margaryna, jabłka.
Sposób wykonania: zagnieść ciasto, rozwałkować i wycinać kółka np. szklanką. Na każdym placku położyć kawałek jabłka i skleić brzegi. Piec w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.
5. Jabłecznik bez pieczenia
Składniki: masa jabłkowa: 1/5 kg. jabłek, 2 galaretki cytrynowe. Masa śmietanowa: 500 ml. śmietany 30%, 1 galaretka cytrynowa, 200 ml. wrzątku wody. Dodatkowo: 250 g. herbatników, 50 g. startej czekolady.
Sposób wykonania: jabłka obieramy, kroimy na kawałki wstawiamy na mały gaz i dusimy do rozpadnięcia. Następnie dodajemy 2 galaretki, mieszamy do rozpuszczenia się galaretek i odstawiamy do wystygnięcia. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia i układamy: warstwa herbatników, zimna masa jabłkowa, warstwa herbatników. Potem przygotowaną masę śmietanową - rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do wystygnięcia, schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy galaretkę ubijając razem. Powstały krem wylewamy na warstwę herbatników i posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki.
6. Szarlotka sypana
Składniki: mąka, kasza manna i cukier po 300 g., masło 150 g. i ok. 10 szt. kwaśnych jabłek.
Sposób wykonania: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suche składniki mieszamy w misce, dzielimy na 4 części - porcje. Na dno tortownicy wsypujemy 1 warstwę suchych składników, przykrywamy jabłkami i tak na przemian. Na wierzchu powinna być warstwa z mąki, kaszy i cukru oraz kawałki masła. Pieczemy ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni.
Babka wielkanocna - przepisy |
1. Babka wielkanocna ze szpinakiem
Składniki: mąka tortowa - 300 g, szpinak mrożony 230 g, biała czekolada 100 g, migdały siekane 100 g, olej rzepakowy 350 ml, jajka 3 szt., cukier 200 g, cukier waniliowy 1 torebka, proszek do pieczenia 1 łyżka.
Sposób przygotowania: Szpinak odcisnąć, migdały zalać wrzątkiem, zmiksować razem z olejem. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy jajecznej dodać masę szpinakową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować 3 minuty na średnich obrotach. Dodać czekoladę i posiekane migdały. Piec 60 minut w temperaturze 175 stopni.
2. Babka wielkanocna gotowana
Składniki: 6 jaj, szklanka cukru, skórka z cytryny, 1,5 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 łyżka spirytusu, 2 łyżki proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny Kasia.
Sposób przygotowania: Margaryna plus cukier połączyć. Dodawać po 1 jajku. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać. Na koniec dodać spirytus. Blachę natłuścić i wlać ciasto. Zagotować 1/3 garnka wody i wstawić blachę z ciastem. Gotować 1,15 godziny. Na gorącą babkę polać lukier.
3. Babka drożdżowa
Składniki: 100 ml ciepłego mleka, 50 g świeżych drożdży, 370 g mąki, 40 g cukru, szczypta soli, 150 g masła, 1 jajko i 2 żółtka, bakalie (1/2 szk rodzynek, 1/3 szkl skórek z pomarańczy), 200 g cukru pudru i lukier.
Sposób przygotowania: Przygotować rozczyn z drożdży, mleka, łyżki cukru i 3 łyżek mąki. Rozetrzeć składniki i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru i jajko. Miksować mikserem dolewając roztopione masło. Wyrabiać ok. 7 minut i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Potem ponownie je wyrabiać ,dodać bakalie i znów wyrabiać. Następnie ciasto na babkę przełożyć do formy z kominem wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Zostawić na pół godziny. Piec w temperaturze 170 stopni C około 35 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika zostawiając ciasto do wystygnięcia. Polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
4. Babka majonezowa
Składniki: 1 szkl. majonezu, 1 cukier waniliowy, 8 jaj, 1 ½ szkl. cukru, po 1 szkl. mąki ziemniaczanej i pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania: Ubić jajka z cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki, zmieszać na gładką masę. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Babka z ajerkoniakiem
Składniki: 12 dag mąki ziemniaczanej, 13 dag maki pszennej, 5 jajek, 25 dag cukru pudru, cukier waniliowy, 1 szklanka oleju, 1 szklanka ajerkoniaku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa.
Sposób przygotowania: Jajka utrzyj z cukrem pudrem i waniliowym, ucierając dodać olej, potem ajerkoniak. Oba rodzaje mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą. Ciasto powinno być lejące. Formę do ciasta posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec ok. 1 godz. W temperaturze 125 stopni. Ciepłe ciasto wyjąć z formy i ostudzić. Posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową (tabliczkę czekolady rozpuścić z 250 g masła w wodnej kąpieli).
6. Kolorowa babka - zebra
Składniki: 1 masło, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 jaj, 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, po ½ tubki barwnika kolor według uznania.
Sposób przygotowania: Masło roztapiamy, po wystudzeniu łączymy z cukrem i miksujemy, następnie dodajemy po 1 jajku, mąkę z proszkiem dopieczenia, sól, mleko. Dzielimy na 3 części, wlewamy ciasto na przemian. Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni.
Jajko w roli głównej | |
Pieczone jajko w awokado z boczkiem i świeżym szczypiorkiem.
Składniki: jajka, awokado, boczek, szczypiorek, tymianek, pieprz i sól. Sposób wykonania: do awokado wkładamy wcześniej podsmażony boczek, wlewamy jajko doprawiamy przyprawami i świeżym szczypiorkiem i pieczemy.
Jajka w mundurku na krabowej sałatce.
Składniki: jajka, paluszki krabowe, ogórek, szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Sposób wykonania: Siekamy jajka, szczypiorek, ogórek i paluszki krabowe, mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku. Na wierzch kładziemy jajko w mundurku z grzanką.
Bezowe marzenie.
Składniki: spora garść orzechów włoskich i daktyli bez pestek, ciemne mocne kakao - do przyprószenia tortu. Spody bezowe: 6 białek, szczypta soli, 300 g. drobnego cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej i soku z cytryny. Krem kawowy: 250 g. serka mascarpone i śmietany kremówki - mocno schłodzony, 1-2 łyżeczki bardzo mocnego espresso (ostudzone) lub kawa rozpuszczalna rozpuszczona w łyżce gorącej wody (ostudzić). Sposób wykonania: orzechy i daktyle z grubsza siekamy, przekładamy do miski i mieszam, szykujemy 2 kawałki papieru do pieczenia i rysujemy na nich koło wielkości tortu. Rozbijamy jajka dzieląc na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy 1/3 cukru i ubijamy kolejno dodając cukier i ubijamy tak długo, aż piana będzie gładka, lśniąca i sztywna. Wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i miksujemy jeszcze raz, dokładnie rozprowadzając je w sztywnej pianie. Na koniec do piany dodajemy 2/3 orzechów i daktyli i delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Tak przygotowaną pianę dzielimy na dwie części i formujemy z nich spody bezowe. Przygotowane papiery do pieczenia układamy na dwóch blachach i na każdym rozsmarowujemy po połowie piany nadając jej kształt koła - tortu. Obie blachy wstawiamy do rozgrzanego do 180% piekarnika i pieczemy jednocześnie, na wyższym i niższym poziomie. Zaraz po zamknięciu piekarnika zmniejszamy temperaturę grzania - jeśli z termoobiegiem do 130%, jeśli bez do 150% i piekę przez 90 min. Co jakiś czas zamieniając blachy miejscami. Potem wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Do miski wkładamy schłodzony serek mascarpone i wolno miksujemy, dodając schłodzoną śmietanę oraz kawę, gdy składniki się połączą zwiększamy obroty miksera i miksujemy tak długo, aż śmietana się ubije, a krem będzie sztywny. Następnie wsypujemy resztę orzechów i daktyli i delikatnie mieszamy szpatułką. Spody bezowe układamy na talerzu lub paterze, na środku każdego rozsmarowujemy kleks kremu bez bakalii - to będzie klej ,do którego przyklei się spód tortu. Smarujemy z wierzchu kremem - w miarę równa warstwa i na nią kładziemy drugi spód, bardzo delikatnie dociskamy. Wierzch przyprószamy kakao i tort gotowy. Najlepiej smakuje po schłodzeniu (1-2 godz.) w lodówce przed krojeniem.
|
Sałatki - przepisy | |
|
Konkurs kulinarny "(Nie)zwykłe jabłko" - przepisy | ||||
|