tel. 22 729 89 15   nok@nok.pl

Kulinaria w Wolicy

 

Jajko w roli głównej

 

Pieczone jajko w awokado z boczkiem i świeżym szczypiorkiem.

 

Składniki: jajka, awokado, boczek,  szczypiorek, tymianek, pieprz i sól.

Sposób wykonania: do awokado wkładamy wcześniej podsmażony boczek, wlewamy jajko doprawiamy przyprawami i świeżym szczypiorkiem i pieczemy.

 

Jajka w mundurku na krabowej sałatce.

 

Składniki: jajka, paluszki krabowe, ogórek, szczypiorek, majonez,  sól i pieprz.

Sposób wykonania: Siekamy jajka, szczypiorek, ogórek i paluszki krabowe, mieszamy z majonezem

i doprawiamy do smaku. Na wierzch kładziemy jajko w mundurku z grzanką.

 

Bezowe marzenie.

 

Składniki: spora garść orzechów włoskich i daktyli bez pestek, ciemne mocne kakao - do przyprószenia tortu.

Spody bezowe: 6 białek, szczypta soli, 300 g. drobnego cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej i soku z cytryny.

Krem kawowy: 250 g. serka mascarpone  i śmietany kremówki - mocno schłodzony, 1-2 łyżeczki bardzo mocnego espresso (ostudzone) lub kawa rozpuszczalna rozpuszczona w łyżce gorącej wody (ostudzić).

Sposób wykonania: orzechy i daktyle z grubsza siekamy, przekładamy do miski i mieszam, szykujemy

2 kawałki papieru do pieczenia i rysujemy na nich koło wielkości tortu. Rozbijamy jajka dzieląc na białka

i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy 1/3 cukru i ubijamy kolejno dodając cukier i ubijamy tak długo, aż piana będzie gładka, lśniąca i sztywna. Wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i miksujemy jeszcze raz, dokładnie rozprowadzając je

w sztywnej pianie. Na koniec do piany dodajemy 2/3 orzechów i daktyli i delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Tak przygotowaną pianę dzielimy na dwie części i formujemy z nich spody bezowe. Przygotowane papiery do pieczenia układamy na dwóch blachach i na każdym rozsmarowujemy po połowie  piany nadając jej kształt koła - tortu. Obie blachy wstawiamy do rozgrzanego do 180% piekarnika i pieczemy jednocześnie, na wyższym i niższym poziomie. Zaraz po zamknięciu piekarnika zmniejszamy temperaturę grzania - jeśli

z termoobiegiem do 130%, jeśli bez do 150% i piekę przez 90 min. Co jakiś czas zamieniając blachy miejscami. Potem wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Do miski wkładamy schłodzony serek mascarpone i wolno miksujemy, dodając schłodzoną śmietanę oraz kawę, gdy składniki się połączą zwiększamy obroty miksera i miksujemy tak długo, aż śmietana się ubije,

a krem będzie sztywny. Następnie wsypujemy resztę orzechów i daktyli i delikatnie mieszamy szpatułką.

Spody bezowe układamy na talerzu lub paterze, na środku każdego rozsmarowujemy kleks kremu bez bakalii - to będzie klej ,do którego przyklei się spód tortu. Smarujemy z wierzchu kremem - w miarę równa warstwa i na nią kładziemy drugi spód, bardzo delikatnie dociskamy. Wierzch przyprószamy kakao i tort gotowy.

Najlepiej smakuje po schłodzeniu (1-2 godz.) w lodówce przed krojeniem.

 

Jajka faszerowane brokułami.

 

Składniki: 6 jaj, 1 brokuł, 1 czerwona cebula, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, czosnek posiekany, 1 łyżka masła, sól, pieprz świeżo zmielony.

Sposób wykonania:

Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na pół, wydrąż żółtko i posiekaj. Brokuł pokrój na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie (4 min.), gdy ostygnie posiekaj bardzo drobno. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż (szklista) na oleju i maśle. Następnie dodaj  posiekany czosnek i smaż przez 1 min. Do żółtek dodaj cebulę, brokuł, szczypiorek, majonez. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i faszeruj jajka. Ozdób szczypiorkiem i majonezem.

 

 

Sałatka z jajkiem, tuńczykiem i kukurydzą.

 

Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1 puszka kukurydzy (odsączonej), 1-2 cebule  posiekane w kostkę, 4-5 jajek ugotowanych na twardo - pokrojonych w kostkę, majonez, sól i pieprz do smaku, 100 g. żółtego sera startego na grubych oczkach tarki.

Sposób wykonania:

Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem. W salaterce układać warstwami - każdą smarując lekko majonezem:

Kukurydza, majonez, tuńczyk, cebula, majonez, jajka posypać odrobinkę solą i pieprzem, przykryć majonezem i na wierzch posypać żółtym serem. Sałatkę schłodzić ok. 2 godz. Ozdobić według uznania.

 

 

Jajka nadziewane suszonymi pomidorami i fetą.

 

Składniki: jajka, suszone pomidory, ser feta, majonez, szczypiorek, śmietana, musztarda, pieprz i sól.

Sposób wykonania:

Jajka ugotować, wydrążyć żółtko, połączyć razem z serem feta i pomidorami (rozgnieść widelcem). Dodać majonez, śmietanę, musztardę, szczypiorek, sól i pieprz do smaku. Ozdobić według uznania.

 

Składniki:

Ciasto kruche: 1 jajko, sól, 2 czubate łyżki cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100g. masła.

2 budynie śmietankowe, 0,70 l. mleka, 2 łyżeczki żelatyny, 2 paczki herbatników, 1 puszka kajmaku, 2 łyżki cukru pudru, 2x 20 śmietany 36 %, 1 galaretka cytrynowa, wiórki kokosowe.

Sposób wykonania:

Ciasto kruche pieczemy 15 min. I go studzimy. Do  ugotowanego  gorącego budyniu dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Na wystudzone ciasto wylewamy budyń, układamy na nim herbatniki, rozprowadzamy kajmak. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z rozpuszczoną galaretką w 1 szklance wody i wykładamy na kajmak. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

 

Pasztet z jajka z sosem chrzanowo -jajecznym.

 

Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo, 3 jajka surowe, 200g. Pieczarek, 2 cebule, 1 szklanka startego sera żółtego, 1 szklanka bułki tartej zwykłej lub bezglutenowej, 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu sojowego, 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Ugotowane jajka na twardo studzimy i obieramy ze skorupek. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach i przekładamy do miski.
  2. Pieczarki oraz cebule czyścimy ,kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju.
  3. W dużej misce łączymy starte i surowe jajka, podsmażone pieczarki i cebulę z posiekaną pietruszką, startym żółtym serem, śmietaną, bułką tartą oraz pieprzem i solą. Masę mieszamy i przekładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
  4. Pasztet pieczemy ok 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180%.Po schłodzeniu w lodówce podajemy pokrojony w grube plastry.

Do tego robimy sos chrzanowo- jajeczny.

Składniki:

Słoiczek chrzanu, 8 jajek na twardo, 4 łyżki śmietany, 4 łyżki majonezu, sól, koperek do dekoracji.

Sposób wykonania:

Jajka kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy majonez, śmietanę oraz chrzan i delikatnie mieszamy. Solimy według uznania. Podajemy w małych białych miseczkach, ozdabiamy liśćmi koperku.

 

 

Sałatki - przepisy
I miejsce
Sałatka "tajemnica szefa kuchni"

Składniki: 3 rodzaje sałat po kilka listków, pomidor, ogórek zielony, ser kozi, trochę rucoli, kilka czarnych oliwek, kurczak grillowany, rodzynki, trochę cebuli krojonej w piórka.
Przygotowanie: wszystkie składniki kroimy, kilka minut przed podaniem polewamy sosem słodko-winnym.

II miejsce
Wiosenna sałatka z grzankami i sosem

Składniki: główka sałaty masłowej lub lodowej, 5 rzodkiewek, 1 pomidor, 1 zielony ogórek, 1 żółta papryka, 1 kulka sera mozarella, 150g. wędzonej piersi z kurczaka, 3 kromki chleba tostowego, 3 ząbki czosnku, 1 mały kubek jogurtu naturalnego., 2 łyżki majonezu, szczypta soli, pieprz, szczypta chilli, koperek.
Przygotowanie: majonez, jogurt, wyciśnięty czosnek, koperek wymieszać, dodać sól, pieprz i chilli do smaku. Chleb pokroić w kostkę i przyrumienić na suchej patelni. Warzywa pokroić w kawałki, sałatę porwać, ser pokroić w półplasterki. Na półmisku ułożyć sałatę, warzywa, pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, ser. Zalać sosem i posypać grzankami.

III miejsce
Sałatka kalafiorowo-brokułowa

Składniki: 1 kalafior, 1 brokuł, 4 jajka, 3 pomidory, majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz.
Przygotowanie: kalafior, brokuł ugotować na al dente i podzielić na różyczki. Jaja ugotować na twardo i podzielić na ósemki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na ósemki, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Sos: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego. Składniki wymieszać i dodać do warzyw.

Pozostałe sałatki

Wiosenna sałatka

Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli, 2 cebule, 20 dag. kiełbasy, 2 ogórki świeże, sól, pieprz.
Przygotowanie: ogórki, cebulę, kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić, kiełbasę podsmażyć. Wymieszać i doprawić do smaku.

Sałatka ziemniaczana

Składniki: ziemniaki, ogórki konserwowe, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać trochę majonezu i dokładnie wymieszać.

Sałatka z piersią z kurczaka

Pierwsza warstwa: mała puszka groszku, 10 ogórków konserwowych, pierś z kurczaka, mały por (biała część) majonez, sól, pieprz. Kurczaka ugotować lub podsmażyć, wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na talerz.
Druga warstwa: duży seler lub ziemniak gotowany, 15 dag jabłek, 5 dag orzechów, majonez, pieprz, sól. Jabłko obrać, drobno pokroić wszystkie składniki i położyć na pierwszej warstwie.
Trzecia warstwa: 4 jaja ugotowane na twardo i pokroić w kostkę, 15 dag. sera żółtego (zetrzeć na tarce o małych oczkach), szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i położyć na drugiej warstwie.

Sałatka ze szpinakiem

Składniki: świeży szpinak w liściach (paczka), boczek wędzony (ok. 30 dag), ser feta, ziarna słonecznika.
Dip: musztarda, miód, oliwa z oliwek, sól, pieprz, czosnek.
Przygotowanie dipu: ¼ szklanki oliwy, łyżka musztardy, łyżka miodu, wyciśnięte dwa ząbki czosnku, sól i pieprz.
Przygotowanie: szpinak umyć, osuszyć, przełożyć do miski. Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni, wrzucić do szpinaku, ser feta pokroić w drobną kostkę i również wrzucić do miski. Całość posypać garścią ziaren słonecznika, polać dipem. Nie mieszać.

Fantazyjna sałatka z gruszką

Składniki: 3 gruszki, ½ cytryny, 500g fileta z kurczaka, czosnek granulowany, suszone zioła (tymianek, rozmaryn, bazylia), garść orzechów włoskich, sałata lodowa, rucola, kiełki słonecznika, 250g jogurtu, 250g. majonezu, 2 duże ząbki czosnku.
Przygotowanie: filet solimy, przyprawiamy granulowanym czosnkiem i suszonymi ziołami. Przyprawione mięso grillujemy na patelni. Następnie kroimy zarumienione filety. Sałatę lodową rwiemy na drobne części. Obraną gruszkę kroimy w półksiężyce i skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy włoskie kruszymy i na patelni razem z cukrem prażymy. Majonez mieszamy z jogurtem i czosnkiem uzyskując gładki sos. Na dużym talerzu układamy warstwę: sałata lodowa polana sosem, rucola, gruszki, pierś, orzechy.

Tradycyjna sałatka warzywna

Składniki: marchew ugotowana, ziemniaki ugotowane, pietruszka, seler, ogórek kiszony, groszek konserwowy, cebula, jajko, majonez, sól, pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki pokroić i dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

Sałatka z selera konserwowego

Składniki: 1 słoik selera konserwowego, 3 jaja ugotowane na twardo i pokrojone w grubszą kostkę, 1 jabłko pokrojone w kostkę, 5 cienko pokrojonych plastrów szynki konserwowej, 5 krążków ananasa, pokrojonych w kostkę, 5 łyżek majonezu, 1 por pokrojony w kostkę i sparzony wrzątkiem, 3 łyżki śmietany.
Przygotowanie: produkty układać w kolejności warstwami zaczynając od selera kończąc na śmietanie, nie mieszać, wstawić na całą noc do lodówki - na drugi dzień przed podaniem wymieszać i udekorować.

Sałatka ze szpinaku z malinami

Składniki: 1 pojemnik szpinaku, 5-6 plastrów szynki szwajcarskiej pokrojonej w kostkę, ser pleśniowy lazur błękitny mały trójkąt pokrojony w kostkę, maliny świeże lub mrożone (jeżeli nie mamy malin mogą być winogrona), opcjonalnie orzechy.
Sos: (robimy dzień wcześniej) sok z jednej cytryny, 2 duże przeciśnięte ząbki czosnku, 2 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka musztardy Dijon. Wszystkie składniki dodajemy w kolejności i mieszamy, na koniec dodajemy 1 łyżeczkę polewy „Gourmet z pomarańczą” i ¾ szklanki oleju kujawskiego. Wszystko mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Szpinak wykładamy na duży półmisek i posypujemy szynką i serem, polewamy sosem, na koniec układamy maliny, kilka orzechów i polewamy delikatnie polewą „Gourmet z pomarańczą”.

Sałatka inna

Składniki: kalafior mały różyczki - parzony, jajka ugotowane na twardo 6 szt. - pokrojone w grubą kostkę, marchewka obgotowana w kostkę 2 szt., szczypiorek pokroić, cebulę(czerwoną) 2 szt. pokroić, majonez, sól, pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Sałatka łezkowa

Składniki: makaron łezki ugotowany, kukurydza mała, ser żółty pokrojony w kostkę, szynka konserwowa pokrojona w kostkę, groszek zielony, szczypiorek, majonez sól, pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Sałatka lazurowa

Składniki: ananas pokrojony w grubą kostkę, por pokrojony w półksiężyce - część biała, 5 jaj ugotowanych na twardo startych na grubej tarce, majonez, 2 serki błękitny lazur starte na grubej tarce.
Przygotowanie: sałatka układana jest warstwami zaczynając od ananasa.

 

"Ciasto z owocami" - przepisy
Bomba owocowa
Bananowiec
Biszkoptowy truskawkowiec
Ciasto z bezą porzeczkową
Jabłecznik z pianką
Orzeźwiający sernik
Rozkosz podniebienia
Sernik w owocami
Wykwintny truskawkowiec
Śmietankowiec
Szałowa babeczka

 

Konkurs kulinarny "(Nie)zwykłe jabłko" - przepisy

 



Newsletter

Zapisz się aby otrzymywać zawsze aktualne informacje o nadchodzących wydarzeniach.

Aktualności:


 

©2016 Nadarzyński Ośrodek Kultury
Od 19.04.2018 nasza strona została wyświetlona 248999 razy.

Archiwalne materiały dostępne są na poprzedniej wersji naszej strony
internetowej, dostępnej pod adresem: http://archiwum.nok.pl