Kontrast:   normalny wysoki  |  obrazy:   kolorowe czarno-białe  |  Normalny układ strony Szeroki układ strony  |  A- A A+
Nadarzyński Ośrodek Kultury
kontakt: tel. 22 729 89 15   /   e-mail: nok@nok.pl

Kulinaria w Wolicy

Ciasto z jabłkiem - przepisy

 

1. Szarlotka z pianą
Składniki: 3 szklanki mąki, 5 jajek, 1 szklanka cukru, masło roślinne, 3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 2 budynie śmietankowe, 1 galaretka, 3 kg. jabłek, 1/2 szklanka oleju.
Sposób wykonania: jabłka ucieramy na grubej tarce, wyciskamy sok i dusimy ok. 30 min., pod koniec wsypujemy galaretkę i odstawiamy do wystygnięcia. 3 szklanki mąki wsypujemy na stolnicę, dodajemy 5 żółtek (białka wstawiamy do lodówki), 3 łyżki śmietany, masło roślinne i ugniatamy ciasto. 1/3 ciasta zamrażamy, a resztę równomiernie rozkładamy na blachę, następnie uprażone jabłka. Białka ubijamy na pianę, dodajemy ½ szklanki cukru i miksujemy dolewając olej, pod koniec wsypujemy dwa budynie i rozkładamy na jabłka. Zamrożone ciasto ucieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch. Pieczemy około 50 minut.

2. Rożki z jabłkiem
Składniki: 250 g. mąki pszennej, 250 g. masła, 250 g. twarogu śmietankowego, 1 op. cukru waniliowego, 2 jabłka, cukier puder do posypania.
Sposób wykonania: mąkę przesiać przez sitko, dodać cukier waniliowy i masło. Posiekać, dodać twaróg i znów posiekać. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Jabłka podzielić na ćwiartki, oczyścić i pokroić w paski 3-4 mm. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować do grubości ok. 1/2 cm, wycinać kółka i w ich środek układać jabłka i zlepiać ciasto pośrodku. Piec ok. 20-25 minut na złoty kolor w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

3. Ciasto jabłecznik
Składniki: 3 szklanka mąki, 0/5 szklanka cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia, 5 żółtek, kostka margaryny Kasi, 2/5 kg. jabłek, cynamon, 2 kisiele cytrynowe.
Sposób wykonania: jabłka dusić w garnku, po wierzchu posypać cynamonem, w ciepłe jabłka wsypać 2 kisiele cytrynowe i wymieszać. Zagnieść ciasto z pozostałych produktów, podzielić na 2części z tym, że mniejszą wkładamy do zamrażalnika na 30 min. Pozostałą wkładamy do blachy, na to wykładamy uduszone jabłka. Na wierzch ucieramy na tarce ciasto z zamrażalnika i pieczemy w piekarniku 60 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Pierożki z jabłkiem
Składniki: ser biały, mąka, margaryna, jabłka.
Sposób wykonania: zagnieść ciasto, rozwałkować i wycinać kółka np. szklanką. Na każdym placku położyć kawałek jabłka i skleić brzegi. Piec w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.

5. Jabłecznik bez pieczenia
Składniki: masa jabłkowa: 1/5 kg. jabłek, 2 galaretki cytrynowe. Masa śmietanowa: 500 ml. śmietany 30%, 1 galaretka cytrynowa, 200 ml. wrzątku wody. Dodatkowo: 250 g. herbatników, 50 g. startej czekolady.
Sposób wykonania: jabłka obieramy, kroimy na kawałki wstawiamy na mały gaz i dusimy do rozpadnięcia. Następnie dodajemy 2 galaretki, mieszamy do rozpuszczenia się galaretek i odstawiamy do wystygnięcia. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia i układamy: warstwa herbatników, zimna masa jabłkowa, warstwa herbatników. Potem przygotowaną masę śmietanową - rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do wystygnięcia, schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy galaretkę ubijając razem. Powstały krem wylewamy na warstwę herbatników i posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki.

6. Szarlotka sypana
Składniki: mąka, kasza manna i cukier po 300 g., masło 150 g. i ok. 10 szt. kwaśnych jabłek.
Sposób wykonania: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suche składniki mieszamy w misce, dzielimy na 4 części - porcje. Na dno tortownicy wsypujemy 1 warstwę suchych składników, przykrywamy jabłkami i tak na przemian. Na wierzchu powinna być warstwa z mąki, kaszy i cukru oraz kawałki masła. Pieczemy ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni.

Babka wielkanocna - przepisy

 

1. Babka wielkanocna ze szpinakiem

Składniki: mąka tortowa - 300 g, szpinak mrożony 230 g, biała czekolada 100 g, migdały siekane 100 g, olej rzepakowy 350 ml, jajka 3 szt., cukier 200 g, cukier waniliowy 1 torebka, proszek do pieczenia 1 łyżka.

Sposób przygotowania: Szpinak odcisnąć, migdały zalać wrzątkiem, zmiksować razem z olejem. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy jajecznej dodać masę szpinakową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować 3 minuty na średnich obrotach. Dodać czekoladę i posiekane migdały. Piec 60 minut w temperaturze 175 stopni.

 

2. Babka wielkanocna gotowana

Składniki: 6 jaj, szklanka cukru, skórka z cytryny, 1,5 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 łyżka spirytusu, 2 łyżki proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny Kasia.

Sposób przygotowania: Margaryna plus cukier połączyć. Dodawać po 1 jajku. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać. Na koniec dodać spirytus. Blachę natłuścić i wlać ciasto. Zagotować 1/3 garnka wody i wstawić blachę z ciastem. Gotować 1,15 godziny. Na gorącą babkę polać lukier.

 

3. Babka drożdżowa

Składniki: 100 ml ciepłego mleka, 50 g świeżych drożdży, 370 g mąki, 40 g cukru, szczypta soli, 150 g masła, 1 jajko i 2 żółtka, bakalie (1/2 szk rodzynek, 1/3 szkl skórek z pomarańczy), 200 g cukru pudru i lukier.

Sposób przygotowania: Przygotować rozczyn z drożdży, mleka, łyżki cukru i 3 łyżek mąki. Rozetrzeć składniki i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru i jajko. Miksować mikserem dolewając roztopione masło. Wyrabiać ok. 7 minut i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Potem ponownie je wyrabiać ,dodać bakalie i znów wyrabiać. Następnie ciasto na babkę przełożyć do formy z kominem wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Zostawić na pół godziny. Piec w temperaturze 170 stopni C około 35 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika zostawiając ciasto do wystygnięcia. Polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

 

4. Babka majonezowa

Składniki: 1 szkl. majonezu, 1 cukier waniliowy, 8 jaj, 1 ½ szkl. cukru, po 1 szkl. mąki ziemniaczanej i pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania: Ubić jajka z cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki, zmieszać na gładką masę. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

 

5. Babka z ajerkoniakiem

Składniki: 12 dag mąki ziemniaczanej, 13 dag maki pszennej, 5 jajek, 25 dag cukru pudru, cukier waniliowy, 1 szklanka oleju, 1 szklanka ajerkoniaku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania: Jajka utrzyj z cukrem pudrem i waniliowym, ucierając dodać olej, potem ajerkoniak. Oba rodzaje mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą. Ciasto powinno być lejące. Formę do ciasta posmarować  masłem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec ok. 1 godz. W temperaturze 125 stopni. Ciepłe ciasto wyjąć z formy i ostudzić. Posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową (tabliczkę czekolady rozpuścić z 250 g masła w wodnej kąpieli).

 

6. Kolorowa babka - zebra

Składniki: 1 masło, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 jaj, 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, po ½ tubki barwnika kolor według uznania.
Sposób przygotowania: Masło roztapiamy, po wystudzeniu łączymy z cukrem i miksujemy, następnie dodajemy po 1 jajku, mąkę z proszkiem dopieczenia, sól, mleko. Dzielimy na 3 części, wlewamy ciasto na przemian. Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni.

 

Jajko w roli głównej

 

Pieczone jajko w awokado z boczkiem i świeżym szczypiorkiem.

 

Składniki: jajka, awokado, boczek,  szczypiorek, tymianek, pieprz i sól.

Sposób wykonania: do awokado wkładamy wcześniej podsmażony boczek, wlewamy jajko doprawiamy przyprawami i świeżym szczypiorkiem i pieczemy.

 

Jajka w mundurku na krabowej sałatce.

 

Składniki: jajka, paluszki krabowe, ogórek, szczypiorek, majonez,  sól i pieprz.

Sposób wykonania: Siekamy jajka, szczypiorek, ogórek i paluszki krabowe, mieszamy z majonezem

i doprawiamy do smaku. Na wierzch kładziemy jajko w mundurku z grzanką.

 

Bezowe marzenie.

 

Składniki: spora garść orzechów włoskich i daktyli bez pestek, ciemne mocne kakao - do przyprószenia tortu.

Spody bezowe: 6 białek, szczypta soli, 300 g. drobnego cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej i soku z cytryny.

Krem kawowy: 250 g. serka mascarpone  i śmietany kremówki - mocno schłodzony, 1-2 łyżeczki bardzo mocnego espresso (ostudzone) lub kawa rozpuszczalna rozpuszczona w łyżce gorącej wody (ostudzić).

Sposób wykonania: orzechy i daktyle z grubsza siekamy, przekładamy do miski i mieszam, szykujemy

2 kawałki papieru do pieczenia i rysujemy na nich koło wielkości tortu. Rozbijamy jajka dzieląc na białka

i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy 1/3 cukru i ubijamy kolejno dodając cukier i ubijamy tak długo, aż piana będzie gładka, lśniąca i sztywna. Wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i miksujemy jeszcze raz, dokładnie rozprowadzając je

w sztywnej pianie. Na koniec do piany dodajemy 2/3 orzechów i daktyli i delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Tak przygotowaną pianę dzielimy na dwie części i formujemy z nich spody bezowe. Przygotowane papiery do pieczenia układamy na dwóch blachach i na każdym rozsmarowujemy po połowie  piany nadając jej kształt koła - tortu. Obie blachy wstawiamy do rozgrzanego do 180% piekarnika i pieczemy jednocześnie, na wyższym i niższym poziomie. Zaraz po zamknięciu piekarnika zmniejszamy temperaturę grzania - jeśli

z termoobiegiem do 130%, jeśli bez do 150% i piekę przez 90 min. Co jakiś czas zamieniając blachy miejscami. Potem wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Do miski wkładamy schłodzony serek mascarpone i wolno miksujemy, dodając schłodzoną śmietanę oraz kawę, gdy składniki się połączą zwiększamy obroty miksera i miksujemy tak długo, aż śmietana się ubije,

a krem będzie sztywny. Następnie wsypujemy resztę orzechów i daktyli i delikatnie mieszamy szpatułką.

Spody bezowe układamy na talerzu lub paterze, na środku każdego rozsmarowujemy kleks kremu bez bakalii - to będzie klej ,do którego przyklei się spód tortu. Smarujemy z wierzchu kremem - w miarę równa warstwa i na nią kładziemy drugi spód, bardzo delikatnie dociskamy. Wierzch przyprószamy kakao i tort gotowy.

Najlepiej smakuje po schłodzeniu (1-2 godz.) w lodówce przed krojeniem.

 

Jajka faszerowane brokułami.

 

Składniki: 6 jaj, 1 brokuł, 1 czerwona cebula, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, czosnek posiekany, 1 łyżka masła, sól, pieprz świeżo zmielony.

Sposób wykonania:

Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na pół, wydrąż żółtko i posiekaj. Brokuł pokrój na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie (4 min.), gdy ostygnie posiekaj bardzo drobno. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż (szklista) na oleju i maśle. Następnie dodaj  posiekany czosnek i smaż przez 1 min. Do żółtek dodaj cebulę, brokuł, szczypiorek, majonez. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i faszeruj jajka. Ozdób szczypiorkiem i majonezem.

 

 

Sałatka z jajkiem, tuńczykiem i kukurydzą.

 

Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1 puszka kukurydzy (odsączonej), 1-2 cebule  posiekane w kostkę, 4-5 jajek ugotowanych na twardo - pokrojonych w kostkę, majonez, sól i pieprz do smaku, 100 g. żółtego sera startego na grubych oczkach tarki.

Sposób wykonania:

Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem. W salaterce układać warstwami - każdą smarując lekko majonezem:

Kukurydza, majonez, tuńczyk, cebula, majonez, jajka posypać odrobinkę solą i pieprzem, przykryć majonezem i na wierzch posypać żółtym serem. Sałatkę schłodzić ok. 2 godz. Ozdobić według uznania.

 

 

Jajka nadziewane suszonymi pomidorami i fetą.

 

Składniki: jajka, suszone pomidory, ser feta, majonez, szczypiorek, śmietana, musztarda, pieprz i sól.

Sposób wykonania:

Jajka ugotować, wydrążyć żółtko, połączyć razem z serem feta i pomidorami (rozgnieść widelcem). Dodać majonez, śmietanę, musztardę, szczypiorek, sól i pieprz do smaku. Ozdobić według uznania.

 

Składniki:

Ciasto kruche: 1 jajko, sól, 2 czubate łyżki cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100g. masła.

2 budynie śmietankowe, 0,70 l. mleka, 2 łyżeczki żelatyny, 2 paczki herbatników, 1 puszka kajmaku, 2 łyżki cukru pudru, 2x 20 śmietany 36 %, 1 galaretka cytrynowa, wiórki kokosowe.

Sposób wykonania:

Ciasto kruche pieczemy 15 min. I go studzimy. Do  ugotowanego  gorącego budyniu dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Na wystudzone ciasto wylewamy budyń, układamy na nim herbatniki, rozprowadzamy kajmak. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z rozpuszczoną galaretką w 1 szklance wody i wykładamy na kajmak. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

 

Pasztet z jajka z sosem chrzanowo -jajecznym.

 

Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo, 3 jajka surowe, 200g. Pieczarek, 2 cebule, 1 szklanka startego sera żółtego, 1 szklanka bułki tartej zwykłej lub bezglutenowej, 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu sojowego, 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Ugotowane jajka na twardo studzimy i obieramy ze skorupek. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach i przekładamy do miski.
  2. Pieczarki oraz cebule czyścimy ,kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju.
  3. W dużej misce łączymy starte i surowe jajka, podsmażone pieczarki i cebulę z posiekaną pietruszką, startym żółtym serem, śmietaną, bułką tartą oraz pieprzem i solą. Masę mieszamy i przekładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
  4. Pasztet pieczemy ok 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180%.Po schłodzeniu w lodówce podajemy pokrojony w grube plastry.

Do tego robimy sos chrzanowo- jajeczny.

Składniki:

Słoiczek chrzanu, 8 jajek na twardo, 4 łyżki śmietany, 4 łyżki majonezu, sól, koperek do dekoracji.

Sposób wykonania:

Jajka kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy majonez, śmietanę oraz chrzan i delikatnie mieszamy. Solimy według uznania. Podajemy w małych białych miseczkach, ozdabiamy liśćmi koperku.

 

 

Sałatki - przepisy
I miejsce
Sałatka "tajemnica szefa kuchni"

Składniki: 3 rodzaje sałat po kilka listków, pomidor, ogórek zielony, ser kozi, trochę rucoli, kilka czarnych oliwek, kurczak grillowany, rodzynki, trochę cebuli krojonej w piórka.
Przygotowanie: wszystkie składniki kroimy, kilka minut przed podaniem polewamy sosem słodko-winnym.

II miejsce
Wiosenna sałatka z grzankami i sosem

Składniki: główka sałaty masłowej lub lodowej, 5 rzodkiewek, 1 pomidor, 1 zielony ogórek, 1 żółta papryka, 1 kulka sera mozarella, 150g. wędzonej piersi z kurczaka, 3 kromki chleba tostowego, 3 ząbki czosnku, 1 mały kubek jogurtu naturalnego., 2 łyżki majonezu, szczypta soli, pieprz, szczypta chilli, koperek.
Przygotowanie: majonez, jogurt, wyciśnięty czosnek, koperek wymieszać, dodać sól, pieprz i chilli do smaku. Chleb pokroić w kostkę i przyrumienić na suchej patelni. Warzywa pokroić w kawałki, sałatę porwać, ser pokroić w półplasterki. Na półmisku ułożyć sałatę, warzywa, pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, ser. Zalać sosem i posypać grzankami.

III miejsce
Sałatka kalafiorowo-brokułowa

Składniki: 1 kalafior, 1 brokuł, 4 jajka, 3 pomidory, majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz.
Przygotowanie: kalafior, brokuł ugotować na al dente i podzielić na różyczki. Jaja ugotować na twardo i podzielić na ósemki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na ósemki, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Sos: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego. Składniki wymieszać i dodać do warzyw.

Pozostałe sałatki

Wiosenna sałatka

Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli, 2 cebule, 20 dag. kiełbasy, 2 ogórki świeże, sól, pieprz.
Przygotowanie: ogórki, cebulę, kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić, kiełbasę podsmażyć. Wymieszać i doprawić do smaku.

Sałatka ziemniaczana

Składniki: ziemniaki, ogórki konserwowe, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać trochę majonezu i dokładnie wymieszać.

Sałatka z piersią z kurczaka

Pierwsza warstwa: mała puszka groszku, 10 ogórków konserwowych, pierś z kurczaka, mały por (biała część) majonez, sól, pieprz. Kurczaka ugotować lub podsmażyć, wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na talerz.
Druga warstwa: duży seler lub ziemniak gotowany, 15 dag jabłek, 5 dag orzechów, majonez, pieprz, sól. Jabłko obrać, drobno pokroić wszystkie składniki i położyć na pierwszej warstwie.
Trzecia warstwa: 4 jaja ugotowane na twardo i pokroić w kostkę, 15 dag. sera żółtego (zetrzeć na tarce o małych oczkach), szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i położyć na drugiej warstwie.

Sałatka ze szpinakiem

Składniki: świeży szpinak w liściach (paczka), boczek wędzony (ok. 30 dag), ser feta, ziarna słonecznika.
Dip: musztarda, miód, oliwa z oliwek, sól, pieprz, czosnek.
Przygotowanie dipu: ¼ szklanki oliwy, łyżka musztardy, łyżka miodu, wyciśnięte dwa ząbki czosnku, sól i pieprz.
Przygotowanie: szpinak umyć, osuszyć, przełożyć do miski. Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni, wrzucić do szpinaku, ser feta pokroić w drobną kostkę i również wrzucić do miski. Całość posypać garścią ziaren słonecznika, polać dipem. Nie mieszać.

Fantazyjna sałatka z gruszką

Składniki: 3 gruszki, ½ cytryny, 500g fileta z kurczaka, czosnek granulowany, suszone zioła (tymianek, rozmaryn, bazylia), garść orzechów włoskich, sałata lodowa, rucola, kiełki słonecznika, 250g jogurtu, 250g. majonezu, 2 duże ząbki czosnku.
Przygotowanie: filet solimy, przyprawiamy granulowanym czosnkiem i suszonymi ziołami. Przyprawione mięso grillujemy na patelni. Następnie kroimy zarumienione filety. Sałatę lodową rwiemy na drobne części. Obraną gruszkę kroimy w półksiężyce i skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy włoskie kruszymy i na patelni razem z cukrem prażymy. Majonez mieszamy z jogurtem i czosnkiem uzyskując gładki sos. Na dużym talerzu układamy warstwę: sałata lodowa polana sosem, rucola, gruszki, pierś, orzechy.

Tradycyjna sałatka warzywna

Składniki: marchew ugotowana, ziemniaki ugotowane, pietruszka, seler, ogórek kiszony, groszek konserwowy, cebula, jajko, majonez, sól, pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki pokroić i dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

Sałatka z selera konserwowego

Składniki: 1 słoik selera konserwowego, 3 jaja ugotowane na twardo i pokrojone w grubszą kostkę, 1 jabłko pokrojone w kostkę, 5 cienko pokrojonych plastrów szynki konserwowej, 5 krążków ananasa, pokrojonych w kostkę, 5 łyżek majonezu, 1 por pokrojony w kostkę i sparzony wrzątkiem, 3 łyżki śmietany.
Przygotowanie: produkty układać w kolejności warstwami zaczynając od selera kończąc na śmietanie, nie mieszać, wstawić na całą noc do lodówki - na drugi dzień przed podaniem wymieszać i udekorować.

Sałatka ze szpinaku z malinami

Składniki: 1 pojemnik szpinaku, 5-6 plastrów szynki szwajcarskiej pokrojonej w kostkę, ser pleśniowy lazur błękitny mały trójkąt pokrojony w kostkę, maliny świeże lub mrożone (jeżeli nie mamy malin mogą być winogrona), opcjonalnie orzechy.
Sos: (robimy dzień wcześniej) sok z jednej cytryny, 2 duże przeciśnięte ząbki czosnku, 2 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka musztardy Dijon. Wszystkie składniki dodajemy w kolejności i mieszamy, na koniec dodajemy 1 łyżeczkę polewy „Gourmet z pomarańczą” i ¾ szklanki oleju kujawskiego. Wszystko mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Szpinak wykładamy na duży półmisek i posypujemy szynką i serem, polewamy sosem, na koniec układamy maliny, kilka orzechów i polewamy delikatnie polewą „Gourmet z pomarańczą”.

Sałatka inna

Składniki: kalafior mały różyczki - parzony, jajka ugotowane na twardo 6 szt. - pokrojone w grubą kostkę, marchewka obgotowana w kostkę 2 szt., szczypiorek pokroić, cebulę(czerwoną) 2 szt. pokroić, majonez, sól, pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Sałatka łezkowa

Składniki: makaron łezki ugotowany, kukurydza mała, ser żółty pokrojony w kostkę, szynka konserwowa pokrojona w kostkę, groszek zielony, szczypiorek, majonez sól, pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Sałatka lazurowa

Składniki: ananas pokrojony w grubą kostkę, por pokrojony w półksiężyce - część biała, 5 jaj ugotowanych na twardo startych na grubej tarce, majonez, 2 serki błękitny lazur starte na grubej tarce.
Przygotowanie: sałatka układana jest warstwami zaczynając od ananasa.

 

"Ciasto z owocami" - przepisy
Bomba owocowa
Bananowiec
Biszkoptowy truskawkowiec
Ciasto z bezą porzeczkową
Jabłecznik z pianką
Orzeźwiający sernik
Rozkosz podniebienia
Sernik w owocami
Wykwintny truskawkowiec
Śmietankowiec
Szałowa babeczka

 

Konkurs kulinarny "(Nie)zwykłe jabłko" - przepisy

 


Aktualności

19.02.2023
Salon Poezji K40 "Natalie" Charles Aznavour
Czyta: Wiktor Zborowski
Śpiew: Katarzyna Łochowska
Pianino: Marcin Mazurek
03.02.2023
Kino Nokowe - pokaz filmu "Stambuł bez smyczy"
Prawdziwe kino, tylko czas, mijani ludzie i tajemnica życia zamknięta w
ciele samotnego psa....
29.01.2023
NADARZYN GRA 18 lat Z WOŚP!
W ubiegłym roku zebraliśmy ponad 40 tysięcy złotych. Przez wszystkie lata zbiórki udało nam się zebrać ponad 500 tysięcy złotych!!!
29.01.2023
31. Finał WOŚP
Przedłużamy termin zbiórki do 18 stycznia
Lista fantów na licytację
Zapraszamy do zapoznania się z listą fantów na licytację WOŚP w Nadarzynie
wszystkie aktualności