tel. 22 729 89 15   nok@nok.pl

Kulinaria w Wolicy

Ciasto z jabłkiem - przepisy

 

1. Szarlotka z pianą
Składniki: 3 szklanki mąki, 5 jajek, 1 szklanka cukru, masło roślinne, 3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 2 budynie śmietankowe, 1 galaretka, 3 kg. jabłek, 1/2 szklanka oleju.
Sposób wykonania: jabłka ucieramy na grubej tarce, wyciskamy sok i dusimy ok. 30 min., pod koniec wsypujemy galaretkę i odstawiamy do wystygnięcia. 3 szklanki mąki wsypujemy na stolnicę, dodajemy 5 żółtek (białka wstawiamy do lodówki), 3 łyżki śmietany, masło roślinne i ugniatamy ciasto. 1/3 ciasta zamrażamy, a resztę równomiernie rozkładamy na blachę, następnie uprażone jabłka. Białka ubijamy na pianę, dodajemy ½ szklanki cukru i miksujemy dolewając olej, pod koniec wsypujemy dwa budynie i rozkładamy na jabłka. Zamrożone ciasto ucieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch. Pieczemy około 50 minut.

2. Rożki z jabłkiem
Składniki: 250 g. mąki pszennej, 250 g. masła, 250 g. twarogu śmietankowego, 1 op. cukru waniliowego, 2 jabłka, cukier puder do posypania.
Sposób wykonania: mąkę przesiać przez sitko, dodać cukier waniliowy i masło. Posiekać, dodać twaróg i znów posiekać. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Jabłka podzielić na ćwiartki, oczyścić i pokroić w paski 3-4 mm. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować do grubości ok. 1/2 cm, wycinać kółka i w ich środek układać jabłka i zlepiać ciasto pośrodku. Piec ok. 20-25 minut na złoty kolor w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

3. Ciasto jabłecznik
Składniki: 3 szklanka mąki, 0/5 szklanka cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia, 5 żółtek, kostka margaryny Kasi, 2/5 kg. jabłek, cynamon, 2 kisiele cytrynowe.
Sposób wykonania: jabłka dusić w garnku, po wierzchu posypać cynamonem, w ciepłe jabłka wsypać 2 kisiele cytrynowe i wymieszać. Zagnieść ciasto z pozostałych produktów, podzielić na 2części z tym, że mniejszą wkładamy do zamrażalnika na 30 min. Pozostałą wkładamy do blachy, na to wykładamy uduszone jabłka. Na wierzch ucieramy na tarce ciasto z zamrażalnika i pieczemy w piekarniku 60 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Pierożki z jabłkiem
Składniki: ser biały, mąka, margaryna, jabłka.
Sposób wykonania: zagnieść ciasto, rozwałkować i wycinać kółka np. szklanką. Na każdym placku położyć kawałek jabłka i skleić brzegi. Piec w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.

5. Jabłecznik bez pieczenia
Składniki: masa jabłkowa: 1/5 kg. jabłek, 2 galaretki cytrynowe. Masa śmietanowa: 500 ml. śmietany 30%, 1 galaretka cytrynowa, 200 ml. wrzątku wody. Dodatkowo: 250 g. herbatników, 50 g. startej czekolady.
Sposób wykonania: jabłka obieramy, kroimy na kawałki wstawiamy na mały gaz i dusimy do rozpadnięcia. Następnie dodajemy 2 galaretki, mieszamy do rozpuszczenia się galaretek i odstawiamy do wystygnięcia. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia i układamy: warstwa herbatników, zimna masa jabłkowa, warstwa herbatników. Potem przygotowaną masę śmietanową - rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do wystygnięcia, schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy galaretkę ubijając razem. Powstały krem wylewamy na warstwę herbatników i posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki.

6. Szarlotka sypana
Składniki: mąka, kasza manna i cukier po 300 g., masło 150 g. i ok. 10 szt. kwaśnych jabłek.
Sposób wykonania: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suche składniki mieszamy w misce, dzielimy na 4 części - porcje. Na dno tortownicy wsypujemy 1 warstwę suchych składników, przykrywamy jabłkami i tak na przemian. Na wierzchu powinna być warstwa z mąki, kaszy i cukru oraz kawałki masła. Pieczemy ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni.

Babka wielkanocna - przepisy

 

1. Babka wielkanocna ze szpinakiem

Składniki: mąka tortowa - 300 g, szpinak mrożony 230 g, biała czekolada 100 g, migdały siekane 100 g, olej rzepakowy 350 ml, jajka 3 szt., cukier 200 g, cukier waniliowy 1 torebka, proszek do pieczenia 1 łyżka.

Sposób przygotowania: Szpinak odcisnąć, migdały zalać wrzątkiem, zmiksować razem z olejem. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy jajecznej dodać masę szpinakową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować 3 minuty na średnich obrotach. Dodać czekoladę i posiekane migdały. Piec 60 minut w temperaturze 175 stopni.

 

2. Babka wielkanocna gotowana

Składniki: 6 jaj, szklanka cukru, skórka z cytryny, 1,5 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 łyżka spirytusu, 2 łyżki proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny Kasia.

Sposób przygotowania: Margaryna plus cukier połączyć. Dodawać po 1 jajku. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać. Na koniec dodać spirytus. Blachę natłuścić i wlać ciasto. Zagotować 1/3 garnka wody i wstawić blachę z ciastem. Gotować 1,15 godziny. Na gorącą babkę polać lukier.

 

3. Babka drożdżowa

Składniki: 100 ml ciepłego mleka, 50 g świeżych drożdży, 370 g mąki, 40 g cukru, szczypta soli, 150 g masła, 1 jajko i 2 żółtka, bakalie (1/2 szk rodzynek, 1/3 szkl skórek z pomarańczy), 200 g cukru pudru i lukier.

Sposób przygotowania: Przygotować rozczyn z drożdży, mleka, łyżki cukru i 3 łyżek mąki. Rozetrzeć składniki i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru i jajko. Miksować mikserem dolewając roztopione masło. Wyrabiać ok. 7 minut i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Potem ponownie je wyrabiać ,dodać bakalie i znów wyrabiać. Następnie ciasto na babkę przełożyć do formy z kominem wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Zostawić na pół godziny. Piec w temperaturze 170 stopni C około 35 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika zostawiając ciasto do wystygnięcia. Polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

 

4. Babka majonezowa

Składniki: 1 szkl. majonezu, 1 cukier waniliowy, 8 jaj, 1 ½ szkl. cukru, po 1 szkl. mąki ziemniaczanej i pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania: Ubić jajka z cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki, zmieszać na gładką masę. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

 

5. Babka z ajerkoniakiem

Składniki: 12 dag mąki ziemniaczanej, 13 dag maki pszennej, 5 jajek, 25 dag cukru pudru, cukier waniliowy, 1 szklanka oleju, 1 szklanka ajerkoniaku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania: Jajka utrzyj z cukrem pudrem i waniliowym, ucierając dodać olej, potem ajerkoniak. Oba rodzaje mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą. Ciasto powinno być lejące. Formę do ciasta posmarować  masłem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec ok. 1 godz. W temperaturze 125 stopni. Ciepłe ciasto wyjąć z formy i ostudzić. Posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową (tabliczkę czekolady rozpuścić z 250 g masła w wodnej kąpieli).

 

6. Kolorowa babka - zebra

Składniki: 1 masło, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 jaj, 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, po ½ tubki barwnika kolor według uznania.
Sposób przygotowania: Masło roztapiamy, po wystudzeniu łączymy z cukrem i miksujemy, następnie dodajemy po 1 jajku, mąkę z proszkiem dopieczenia, sól, mleko. Dzielimy na 3 części, wlewamy ciasto na przemian. Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni.

 

Jajko w roli głównej

 

Pieczone jajko w awokado z boczkiem i świeżym szczypiorkiem.

 

Składniki: jajka, awokado, boczek,  szczypiorek, tymianek, pieprz i sól.

Sposób wykonania: do awokado wkładamy wcześniej podsmażony boczek, wlewamy jajko doprawiamy przyprawami i świeżym szczypiorkiem i pieczemy.

 

Jajka w mundurku na krabowej sałatce.

 

Składniki: jajka, paluszki krabowe, ogórek, szczypiorek, majonez,  sól i pieprz.

Sposób wykonania: Siekamy jajka, szczypiorek, ogórek i paluszki krabowe, mieszamy z majonezem

i doprawiamy do smaku. Na wierzch kładziemy jajko w mundurku z grzanką.

 

Bezowe marzenie.

 

Składniki: spora garść orzechów włoskich i daktyli bez pestek, ciemne mocne kakao - do przyprószenia tortu.

Spody bezowe: 6 białek, szczypta soli, 300 g. drobnego cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej i soku z cytryny.

Krem kawowy: 250 g. serka mascarpone  i śmietany kremówki - mocno schłodzony, 1-2 łyżeczki bardzo mocnego espresso (ostudzone) lub kawa rozpuszczalna rozpuszczona w łyżce gorącej wody (ostudzić).

Sposób wykonania: orzechy i daktyle z grubsza siekamy, przekładamy do miski i mieszam, szykujemy

2 kawałki papieru do pieczenia i rysujemy na nich koło wielkości tortu. Rozbijamy jajka dzieląc na białka

i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy 1/3 cukru i ubijamy kolejno dodając cukier i ubijamy tak długo, aż piana będzie gładka, lśniąca i sztywna. Wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i miksujemy jeszcze raz, dokładnie rozprowadzając je

w sztywnej pianie. Na koniec do piany dodajemy 2/3 orzechów i daktyli i delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Tak przygotowaną pianę dzielimy na dwie części i formujemy z nich spody bezowe. Przygotowane papiery do pieczenia układamy na dwóch blachach i na każdym rozsmarowujemy po połowie  piany nadając jej kształt koła - tortu. Obie blachy wstawiamy do rozgrzanego do 180% piekarnika i pieczemy jednocześnie, na wyższym i niższym poziomie. Zaraz po zamknięciu piekarnika zmniejszamy temperaturę grzania - jeśli

z termoobiegiem do 130%, jeśli bez do 150% i piekę przez 90 min. Co jakiś czas zamieniając blachy miejscami. Potem wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Do miski wkładamy schłodzony serek mascarpone i wolno miksujemy, dodając schłodzoną śmietanę oraz kawę, gdy składniki się połączą zwiększamy obroty miksera i miksujemy tak długo, aż śmietana się ubije,

a krem będzie sztywny. Następnie wsypujemy resztę orzechów i daktyli i delikatnie mieszamy szpatułką.

Spody bezowe układamy na talerzu lub paterze, na środku każdego rozsmarowujemy kleks kremu bez bakalii - to będzie klej ,do którego przyklei się spód tortu. Smarujemy z wierzchu kremem - w miarę równa warstwa i na nią kładziemy drugi spód, bardzo delikatnie dociskamy. Wierzch przyprószamy kakao i tort gotowy.

Najlepiej smakuje po schłodzeniu (1-2 godz.) w lodówce przed krojeniem.

 

Jajka faszerowane brokułami.

 

Składniki: 6 jaj, 1 brokuł, 1 czerwona cebula, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, czosnek posiekany, 1 łyżka masła, sól, pieprz świeżo zmielony.

Sposób wykonania:

Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na pół, wydrąż żółtko i posiekaj. Brokuł pokrój na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie (4 min.), gdy ostygnie posiekaj bardzo drobno. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż (szklista) na oleju i maśle. Następnie dodaj  posiekany czosnek i smaż przez 1 min. Do żółtek dodaj cebulę, brokuł, szczypiorek, majonez. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i faszeruj jajka. Ozdób szczypiorkiem i majonezem.

 

 

Sałatka z jajkiem, tuńczykiem i kukurydzą.

 

Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1 puszka kukurydzy (odsączonej), 1-2 cebule  posiekane w kostkę, 4-5 jajek ugotowanych na twardo - pokrojonych w kostkę, majonez, sól i pieprz do smaku, 100 g. żółtego sera startego na grubych oczkach tarki.

Sposób wykonania:

Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem. W salaterce układać warstwami - każdą smarując lekko majonezem:

Kukurydza, majonez, tuńczyk, cebula, majonez, jajka posypać odrobinkę solą i pieprzem, przykryć majonezem i na wierzch posypać żółtym serem. Sałatkę schłodzić ok. 2 godz. Ozdobić według uznania.

 

 

Jajka nadziewane suszonymi pomidorami i fetą.

 

Składniki: jajka, suszone pomidory, ser feta, majonez, szczypiorek, śmietana, musztarda, pieprz i sól.

Sposób wykonania:

Jajka ugotować, wydrążyć żółtko, połączyć razem z serem feta i pomidorami (rozgnieść widelcem). Dodać majonez, śmietanę, musztardę, szczypiorek, sól i pieprz do smaku. Ozdobić według uznania.

 

Składniki:

Ciasto kruche: 1 jajko, sól, 2 czubate łyżki cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100g. masła.

2 budynie śmietankowe, 0,70 l. mleka, 2 łyżeczki żelatyny, 2 paczki herbatników, 1 puszka kajmaku, 2 łyżki cukru pudru, 2x 20 śmietany 36 %, 1 galaretka cytrynowa, wiórki kokosowe.

Sposób wykonania:

Ciasto kruche pieczemy 15 min. I go studzimy. Do  ugotowanego  gorącego budyniu dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Na wystudzone ciasto wylewamy budyń, układamy na nim herbatniki, rozprowadzamy kajmak. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z rozpuszczoną galaretką w 1 szklance wody i wykładamy na kajmak. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

 

Pasztet z jajka z sosem chrzanowo -jajecznym.

 

Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo, 3 jajka surowe, 200g. Pieczarek, 2 cebule, 1 szklanka startego sera żółtego, 1 szklanka bułki tartej zwykłej lub bezglutenowej, 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu sojowego, 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Ugotowane jajka na twardo studzimy i obieramy ze skorupek. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach i przekładamy do miski.
  2. Pieczarki oraz cebule czyścimy ,kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju.
  3. W dużej misce łączymy starte i surowe jajka, podsmażone pieczarki i cebulę z posiekaną pietruszką, startym żółtym serem, śmietaną, bułką tartą oraz pieprzem i solą. Masę mieszamy i przekładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
  4. Pasztet pieczemy ok 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180%.Po schłodzeniu w lodówce podajemy pokrojony w grube plastry.

Do tego robimy sos chrzanowo- jajeczny.

Składniki:

Słoiczek chrzanu, 8 jajek na twardo, 4 łyżki śmietany, 4 łyżki majonezu, sól, koperek do dekoracji.

Sposób wykonania:

Jajka kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy majonez, śmietanę oraz chrzan i delikatnie mieszamy. Solimy według uznania. Podajemy w małych białych miseczkach, ozdabiamy liśćmi koperku.

 

 

Sałatki - przepisy
I miejsce
Sałatka "tajemnica szefa kuchni"

Składniki: 3 rodzaje sałat po kilka listków, pomidor, ogórek zielony, ser kozi, trochę rucoli, kilka czarnych oliwek, kurczak grillowany, rodzynki, trochę cebuli krojonej w piórka.
Przygotowanie: wszystkie składniki kroimy, kilka minut przed podaniem polewamy sosem słodko-winnym.

II miejsce
Wiosenna sałatka z grzankami i sosem

Składniki: główka sałaty masłowej lub lodowej, 5 rzodkiewek, 1 pomidor, 1 zielony ogórek, 1 żółta papryka, 1 kulka sera mozarella, 150g. wędzonej piersi z kurczaka, 3 kromki chleba tostowego, 3 ząbki czosnku, 1 mały kubek jogurtu naturalnego., 2 łyżki majonezu, szczypta soli, pieprz, szczypta chilli, koperek.
Przygotowanie: majonez, jogurt, wyciśnięty czosnek, koperek wymieszać, dodać sól, pieprz i chilli do smaku. Chleb pokroić w kostkę i przyrumienić na suchej patelni. Warzywa pokroić w kawałki, sałatę porwać, ser pokroić w półplasterki. Na półmisku ułożyć sałatę, warzywa, pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, ser. Zalać sosem i posypać grzankami.

III miejsce
Sałatka kalafiorowo-brokułowa

Składniki: 1 kalafior, 1 brokuł, 4 jajka, 3 pomidory, majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz.
Przygotowanie: kalafior, brokuł ugotować na al dente i podzielić na różyczki. Jaja ugotować na twardo i podzielić na ósemki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na ósemki, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Sos: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego. Składniki wymieszać i dodać do warzyw.

Pozostałe sałatki

Wiosenna sałatka

Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli, 2 cebule, 20 dag. kiełbasy, 2 ogórki świeże, sól, pieprz.
Przygotowanie: ogórki, cebulę, kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić, kiełbasę podsmażyć. Wymieszać i doprawić do smaku.

Sałatka ziemniaczana

Składniki: ziemniaki, ogórki konserwowe, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać trochę majonezu i dokładnie wymieszać.

Sałatka z piersią z kurczaka

Pierwsza warstwa: mała puszka groszku, 10 ogórków konserwowych, pierś z kurczaka, mały por (biała część) majonez, sól, pieprz. Kurczaka ugotować lub podsmażyć, wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na talerz.
Druga warstwa: duży seler lub ziemniak gotowany, 15 dag jabłek, 5 dag orzechów, majonez, pieprz, sól. Jabłko obrać, drobno pokroić wszystkie składniki i położyć na pierwszej warstwie.
Trzecia warstwa: 4 jaja ugotowane na twardo i pokroić w kostkę, 15 dag. sera żółtego (zetrzeć na tarce o małych oczkach), szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i położyć na drugiej warstwie.

Sałatka ze szpinakiem

Składniki: świeży szpinak w liściach (paczka), boczek wędzony (ok. 30 dag), ser feta, ziarna słonecznika.
Dip: musztarda, miód, oliwa z oliwek, sól, pieprz, czosnek.
Przygotowanie dipu: ¼ szklanki oliwy, łyżka musztardy, łyżka miodu, wyciśnięte dwa ząbki czosnku, sól i pieprz.
Przygotowanie: szpinak umyć, osuszyć, przełożyć do miski. Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni, wrzucić do szpinaku, ser feta pokroić w drobną kostkę i również wrzucić do miski. Całość posypać garścią ziaren słonecznika, polać dipem. Nie mieszać.

Fantazyjna sałatka z gruszką

Składniki: 3 gruszki, ½ cytryny, 500g fileta z kurczaka, czosnek granulowany, suszone zioła (tymianek, rozmaryn, bazylia), garść orzechów włoskich, sałata lodowa, rucola, kiełki słonecznika, 250g jogurtu, 250g. majonezu, 2 duże ząbki czosnku.
Przygotowanie: filet solimy, przyprawiamy granulowanym czosnkiem i suszonymi ziołami. Przyprawione mięso grillujemy na patelni. Następnie kroimy zarumienione filety. Sałatę lodową rwiemy na drobne części. Obraną gruszkę kroimy w półksiężyce i skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy włoskie kruszymy i na patelni razem z cukrem prażymy. Majonez mieszamy z jogurtem i czosnkiem uzyskując gładki sos. Na dużym talerzu układamy warstwę: sałata lodowa polana sosem, rucola, gruszki, pierś, orzechy.

Tradycyjna sałatka warzywna

Składniki: marchew ugotowana, ziemniaki ugotowane, pietruszka, seler, ogórek kiszony, groszek konserwowy, cebula, jajko, majonez, sól, pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki pokroić i dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

Sałatka z selera konserwowego

Składniki: 1 słoik selera konserwowego, 3 jaja ugotowane na twardo i pokrojone w grubszą kostkę, 1 jabłko pokrojone w kostkę, 5 cienko pokrojonych plastrów szynki konserwowej, 5 krążków ananasa, pokrojonych w kostkę, 5 łyżek majonezu, 1 por pokrojony w kostkę i sparzony wrzątkiem, 3 łyżki śmietany.
Przygotowanie: produkty układać w kolejności warstwami zaczynając od selera kończąc na śmietanie, nie mieszać, wstawić na całą noc do lodówki - na drugi dzień przed podaniem wymieszać i udekorować.

Sałatka ze szpinaku z malinami

Składniki: 1 pojemnik szpinaku, 5-6 plastrów szynki szwajcarskiej pokrojonej w kostkę, ser pleśniowy lazur błękitny mały trójkąt pokrojony w kostkę, maliny świeże lub mrożone (jeżeli nie mamy malin mogą być winogrona), opcjonalnie orzechy.
Sos: (robimy dzień wcześniej) sok z jednej cytryny, 2 duże przeciśnięte ząbki czosnku, 2 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka musztardy Dijon. Wszystkie składniki dodajemy w kolejności i mieszamy, na koniec dodajemy 1 łyżeczkę polewy „Gourmet z pomarańczą” i ¾ szklanki oleju kujawskiego. Wszystko mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Szpinak wykładamy na duży półmisek i posypujemy szynką i serem, polewamy sosem, na koniec układamy maliny, kilka orzechów i polewamy delikatnie polewą „Gourmet z pomarańczą”.

Sałatka inna

Składniki: kalafior mały różyczki - parzony, jajka ugotowane na twardo 6 szt. - pokrojone w grubą kostkę, marchewka obgotowana w kostkę 2 szt., szczypiorek pokroić, cebulę(czerwoną) 2 szt. pokroić, majonez, sól, pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Sałatka łezkowa

Składniki: makaron łezki ugotowany, kukurydza mała, ser żółty pokrojony w kostkę, szynka konserwowa pokrojona w kostkę, groszek zielony, szczypiorek, majonez sól, pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Sałatka lazurowa

Składniki: ananas pokrojony w grubą kostkę, por pokrojony w półksiężyce - część biała, 5 jaj ugotowanych na twardo startych na grubej tarce, majonez, 2 serki błękitny lazur starte na grubej tarce.
Przygotowanie: sałatka układana jest warstwami zaczynając od ananasa.

 

"Ciasto z owocami" - przepisy
Bomba owocowa
Bananowiec
Biszkoptowy truskawkowiec
Ciasto z bezą porzeczkową
Jabłecznik z pianką
Orzeźwiający sernik
Rozkosz podniebienia
Sernik w owocami
Wykwintny truskawkowiec
Śmietankowiec
Szałowa babeczka

 

Konkurs kulinarny "(Nie)zwykłe jabłko" - przepisy

 


Zobacz również:

» Aktualności » Galeria » Harmonogram zajęć w świetlicach » Kulinaria » Historia Szkoły Podstawowej w Wolicy » O nas » Regulamin świetlicy

Aktualności:


 

©2016 Nadarzyński Ośrodek Kultury

Deklaracja Dostępności

Archiwalna strona www: archiwum.nok.pl